Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo vaak zou je het filter van je mondkapje moeten verwisselen

filter-van-je-mondkapje-verwisselen-zo-vaak-moet-je-dat-doen.jpg

Naast een mondkapje in de trein, bus en tram is ‘ie ook op sommige andere drukke plekken in Nederland verplicht. Heb je een herbruikbaar exemplaar? Dan hoeven we je vast niet meer uit te leggen dat je die regelmatig moet wassen. Maar hoe zit dat eigenlijk met het filter? Dit is hoe vaak je het filter van je mondkapje het beste kunt verwisselen. 

En dit materiaal voor een zelfgemaakt filter in je mondkapje kun je beter vermijden.

Filter van je mondkapje verwisselen

Na één keer dragen mag je wegwerpmondkapje al de prullenbak in. Een stoffen mondkapje is daarom iets duurzamer. Deze kun je het beste elke keer na gebruik op zestig graden wassen voordat je ‘m opnieuw omdoet. Maar hoe vaak moet je dan het filter van je mondkapje verwisselen? Internist en geriater Daniel Devine legt aan Popsugar uit dat je dit het beste elke keer na het dragen kunt doen. Oftewel: mondkapje op, nieuw filter erin, mondkapje af, filter in de prullenbak. 

Filter hergebruiken

Heb je geen nieuw filter bij de hand en wil je toch die extra bescherming? Dan kun je volgens Devine je filter, indien dit noodzakelijk is, hergebruiken. Maar wanneer deze echt vochtig is geworden, zijn oorspronkelijke stevige vorm heeft verloren of zichtbaar vies is, is het echt de hoogste tijd om ‘m te vervangen. In dit geval beschermt het filter je namelijk niet goed meer tegen het virus en andere ziektekiemen of stoffen in de lucht. Ook wanneer je na een tijdje moeite krijgt met ademen door je mondkapje, is het volgens Devine waarschijnlijk de hoogste tijd voor een nieuw filter. Vergeet dus voortaan in je standaard uitrusting niet alleen een extra mondkapje, maar ook een extra filter.

Lees ook: Dit moet je weten over het omdoen, dragen en wassen van een (zelfgemaakt) mondkapje

Het juiste materiaal filter 

Bij de meeste drogisterijen kun je filters voor mondkapjes kopen. Wordt dit je wel een erg duur grapje? Dan kun je in plaats van speciale filters ook een stukje keukenpapier of een koffiefilter gebruiken. Toch is het niet met zekerheid te zeggen of dit soort materialen even beschermend werken als het materiaal waar de speciale filters voor mondkapjes van gemaakt worden. Wat het RIVM wel sterk afraadt is om een niet-papieren stofzuigerzak te gebruiken als filter voor je mondkapje. Dat komt omdat deze vaak gemaakt wordt van polypropyleen vezels en er chemische stoffen zoals biociden aan zijn toegevoegd. Het (langdurig) contact met je huid of hier doorheen ademen wordt daarom afgeraden. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Popsugar, RIVM
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant