null Beeld

Hoe vaak douchen is gezond?

De meesten van ons doen het minstens één keer per dag: douchen. Maar wat zou je huid het liefst zélf willen? De huidarts geeft antwoord.

De Duitse dermatoloog Yael Adler kan het niet vaak genoeg zeggen: we douchen te vaak en vaak nog met de verkeerde producten ook. In januari verschijnt haar boek De huid, waarin ze allerhande huidproblemen belicht en adviezen geeft. Over douchen bijvoorbeeld. Want, zo schrijft Adler, als we onze huid eerlijk zouden vragen wat ze zélf zou willen, zou ze vermoedelijk antwoorden: ‘Hooguit eens per week!’

Flink inzepen

In werkelijkheid douchen de meesten van ons minstens één keer per dag, en soms – na het sporten bijvoorbeeld – nog een keer. Daarbij zepen we ons hele lichaam zorgvuldig in, we shampooën ons hoofd en scheren onze benen, oksels en wellicht ook de schaamstreek. We gebruiken reinigingsproducten die rijk zijn aan conserveringsmiddelen, kleurstoffen en andere chemische toestanden die het geheel flink laten schuimen.

Beschermlaag opbouwen duurt vier weken

Op zulke aanvallen reageert volgens de dermatoloog zelfs de meest gezonde en sterke huid met irritatieverschijnselen als droogheid, jeuk en soms ook contactallergieën. Zo verstoren we de flinterdunne hoorncellaag van onze opperhuid die ons moet beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf. Het kost onze huid vier weken om deze beschermende laag op te bouwen. Door ons voortdurend in te zepen verstoren we dit moeizame proces.

En die nare geurtjes dan?

Maar hoe zit het dan met nare geurtjes? Allemaal aanstelleritis , vindt de huidspecialist. Als we gezond zijn en niet net een marathon in een oud synthetisch t-shirt hebben gelopen, ruikt ons lichaam volgens Adler over het algemeen helemaal niet naar. Alleen oud, opgedroogd zweet stinkt - tenzij je tot de tien procent van de mensen behoort die geboren zijn met de verkeerde okselbacteriën.

Hoe vaak douchen is gezond?

Maar hoe vaak - of hoe weinig - douchen is dan okay? Vooruit, Adler is de slechtste niet. Elke dag douchen is 'toegestaan', mits je het snel doet en daarbij overwegend lauw of lauwwarm water gebruikt. Water heeft een neutrale pH-waarde en droogt de huid minder uit dan zeep.

Liever geen schuimbad

Als je toch een douchegel wilt gebruiken, let er dan op dat die geur- en kleurloos is en zo min mogelijk schuimt. Volgens de Nederlandse huidspecialist Jetske Ultee is het daarom verstandig om producten met het hoofdingrediënt Sodium Lauryl Sulphate of Sodium Laureth Sulphate te vermijden. Deze stoffen zorgen ervoor dat een douchegel of shampoo lekker schuimt, maar behalve talg en vuil kunnen ze ook makkelijk het natuurlijke huidvet oplossen. Vooral Sodium Lauryl Sulphate is ‘de absolute koning op het gebied van huidirritatie’, aldus Ultee.

Niet elke keer je hele lichaam inzepen

Ook is het helemaal niet nodig om elke keer je hele lichaam in te zepen. Besteed vooral aandacht aan de 'crisishaarden', adviseert Adler: je voeten, je oksels, je liesstreek en je bilnaad. De rest van je lichaam kun je gewoon met alleen water schoonhouden. Zweet, stof en afgeschilferde cellen zijn namelijk prima in water oplosbaar. Ons lichaamseigen huidvet, dat onze opperhuid met veel moeite in de loop van vier weken opbouwt, moeten we behouden en zeker niet met zeep uitlogen.

Wil je daarna toch een luchtje op doen? Spuit deze dan bij voorkeur op je kleding of in je haar, als je geen geurstofallergie wilt riskeren...

Meer over de huid

De huid van huidspecialist Yael Adler (uitgeverij Luitingh-Sijthoff, € 19,99) staat vol feiten, inzichten en handige adviezen over onze huid. Waarom is douchen bijvoorbeeld beter dan baden? Waarom krijgen we vlekken in onze nek als we onzeker zijn? Verraadt je huid echt wat je graag eet en drinkt?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

BewarenBewaren

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden