null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe snel gaat je conditie achteruit als je niksdoet?

Als je niet meer beweegt, gaat je conditie achteruit. Maar hoe snel gaat dat eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Je conditie wordt bepaald door twee belangrijke onderdelen: je uithoudingsvermogen en spierkracht. Allebei nemen ze af zodra je stopt met bewegen. En dat gaat sneller dan je misschien denkt!

Twee weken niksdoen: kwart spierkracht kwijt

Zo blijkt uit onderzoek onder mensen met een dwarslaesie dat ze na acht weken niksdoen een kwart van hun spierkracht en uithoudingsvermogen waren kwijtgeraakt. Na drie tot zes maanden zaten ze nog maar op de helft van hun oude conditie. Andere studies laten zelfs nóg verontrustender resultaten zien. Zo zagen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen dat mannen van 60 tot 75 jaar al een kwart van hun spierkracht waren verloren als zij slechts twéé weken lang hun benen niet hadden bewogen.

'Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je verliest'

Jongere mannen waren in de Deense studie zelfs nog meer spierkracht verloren. Dit komt doordat zij meer spiermassa hebben dan ouderen. "Hoe meer spiermassa je hebt, des te meer verlies je," legt onderzoeker Martin Graham uit. "Dat betekent dat je als je fit bent en geblesseerd raakt waarschijnlijk meer spiermassa verliest dan iemand met een slechtere conditie in dezelfde periode."

Ernstiger als je ouder bent

Dit betekent echter niet dat het minder kwaad kan om niks te doen als je al wat ouder bent en geen topconditie hebt. Integendeel. Volgens Graham is het verlies van spiermassa juist ernstiger als je al wat ouder bent, omdat het een 'grotere impact' zal hebben op je algemene gezondheid en kwaliteit van leven. Bovendien zal ook je uithoudingsvermogen erop achteruitgaan. Wetenschappers gaan ervan uit dat het uithoudingsvermogen in min of meer gelijke mate met de spierkracht afneemt.

Bron | ScienceDaily, Quest

Foto | iStock

Redactie MargrietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden