Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe slecht is het voor je ogen om de hele dag naar een scherm te kijken?

ogen-scherm.jpg

Als je een kantoorbaan hebt, is de kans groot dat je dagelijks zo’n acht uur naar een scherm zit te kijken. Over de nadelen van zitten hebben wel al het nodige gehoord. Maar wat doet dat staren naar een scherm eigenlijk met je ogen?

Niet verrassend: goed voor je ogen is het zeker niet. Zo kun je last krijgen van computerogen, bijziendheid en in extreme gevallen zelfs van blindheid. Klinkt schokkend en dat is het ook. Maar gelukkig is er een flink aantal dingen dat je kunt doen om dit soort klachten te voorkomen.

Het fenomeen computerogen

Allereerst is het belangrijk om te weten wat computerogen zijn. Het gaat hierbij om een aandoening aan je ogen die ook wel bekendstaat als het Computer Vision Syndrome (CVS). De belangrijkste klachten zijn brandende en rode ogen, jeuk, een wazig zicht, een drukkend gevoel op hoofd en ogen, hoofdpijn en concentratieproblemen. Dat we vaak  dicht op ons scherm zitten, is hier een belangrijke oorzaak van. Het natuurlijke focuspunt van onze ogen ligt zo’n twee à 3 drie meter voor ons, terwijl een scherm veel dichterbij staat. Dit is erg vermoeiend voor je oogspieren, waardoor je ogen naar binnen gaan draaien.

Daarnaast knipper je ook nog eens veel minder met je ogen wanneer je je concentreert op een scherm. En dat zorgt er weer voor dat er minder traanvocht in je ogen circuleert. Hierdoor kun je last krijgen van droge, rode en geïrriteerde ogen.

Staren op korte afstand

Ook de kans op bijziendheid is groter als je dagelijks achter een computer zit. Wanneer je naar een scherm tuurt, dwing je je ogen namelijk continu om zich aan te passen aan een korte afstand. Hierdoor kunnen uiteindelijk afwijkingen aan het oog ontstaan. Ook lezen met slechte verlichting of in het donker kan de kans op bijziendheid trouwens vergroten. Net als het bingewatchen van een serie in een verder donkere omgeving.

De gevaren van blauw licht

In het allerergste geval kan het dagelijks staren naar een scherm leiden tot blindheid. Wetenschappers van de universiteit van het Spaanse Toledo hebben ontdekt dat langdurige blootstelling aan blauw licht het proces van maculaire degeneratie kan bevorderen. Dit is een ongeneeslijke aandoening die het middengedeelte van ons gezichtsvermogen beïnvloedt en tot blindheid kan leiden.

“We worden continu blootgesteld aan blauw licht. Het hoornvlies en de ooglens kunnen dat licht niet blokkeren of weerkaatsen,” legt dr. Ajith Karunarathne uit. Als topwetenschapper weet deze assistent-hoogleraar in de chemie en biochemie waarover hij praat.

Dít kun je doen

Gelukkig zijn er wel wat dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last van je ogen krijgt. Zelfs als je voor je werk vaak naar een scherm zit te turen. Zo kun je ervoor kiezen een computerbril of een bril met een cilinder aan te schaffen. Een goede opticien of oogarts kan je daarbij helpen en adviseren. En wat het allerbest werkt? Minder lang achter elkaar naar dat scherm kijken. Hiervoor kun je gebruikmaken van de 20-20-20 regel. Volgens die regel draai je je ogen elke twintig minuten twintig seconden van je scherm weg om te kijken naar een voorwerp op twintig meter afstand. Hierdoor krijgen je ogen de rust die ze nodig hebben.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Foto | iStock

Ook interessant