Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Je plas lang ophouden: hoe schadelijk is dat? Een uroloog legt het uit

plas-ophouden.jpg

Even je plas ophouden is misschien ongemakkelijk, maar niet zo’n ramp. Maar wat als je je plas wél heel lang ophoudt? Kun je dan iets beschadigen?

Dít zegt de uroloog.

(Te) lang je plas ophouden

Volgens uroloog Laetitia de Kort van het UMC Utrecht is lang je plas ophouden niet helemaal zonder risico, vertelt ze op gezondheidsnet.nl. De blaas bestaat namelijk uit elastisch weefsel. Als dat weefsel maar lang en vaak genoeg onder spanning staat, gaat de rek eruit. De Kort: “Eén keer lang de plas ophouden is niet gevaarlijk. Maar als je dit vaak doet, kan de blaas uitrekken en daardoor zijn knijpkracht verliezen.” Je kunt dan minder goed uit plassen, waardoor er urine in de blaas kan achterblijven en je kans hebt op infecties. Een uitgerekte blaas kan volgens de uroloog zelfs nierschade tot gevolg hebben. Volgens Olaf Vrooman, uroloog in het Arnhemse Rijnstate-ziekenhuis, moet je je plas daarom eigenlijk nooit langer dan vier uur ophouden, vertelt hij aan Women’s Health.

Te snel naar de wc is ook niet goed

Aan de andere kant is het ook niet goed om bij de kleinste blaasprikkel al naar de wc te gaan. Dan went je blaas aan kleine plasjes en ligt een overactieve of geïrriteerde blaas op de loer, ook wel aandrang-incontinentie genoemd. Het is dan heel moeilijk om je plas op te houden. In dat geval kan het langer ophouden van je plas wél weer goed zijn. Niet zo gek, want behalve een orgaan van elastisch weefsel is de blaas ook een spier. En spieren kun je trainen. Door bewust het plassen uit te stellen, raakt je blaas weer gewend aan een grotere inhoud, zodat je niet om de haverklap naar de wc hoeft. Deze methode staat ook bekend als blaastraining.

Kortom, het is beter om je plas niet lang op te houden, maar ga ook niet te snel naar de wc. Gewoonlijk plassen vrouwen eens in de drie à vier uur. Moet je veel vaker plassen? Dan is er mogelijk meer aan de hand.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | thuisarts.nlDiakonessenhuis
Beeld | iStock

Ook interessant