null Beeld

Hoe schadelijk is het om je moedervlek open te krabben?

Moedervlekken zijn er in alle soorten, maten en tinten. Verreweg de meesten zijn onschuldig, maar een enkeling kan veranderen in een melanoom. Altijd belangrijk om dit goed in de gaten te houden, dus. Vaak wordt beweerd dat het risico op huidkanker toeneemt bij het openkrabben van een moedervlek. Maar klopt dit wel?

Hoe schadelijk is het om een moedervlek open te krabben?

Moedervlek openkrabben

Per ongeluk een moedervlek openkrabben of hier een haar uit trekken kan volgens dermatoloog Koen Quint geen kwaad. Aan GezondNU legt hij uit dat er geen onderzoek of ander bewijs is dat aantoont dat de kans op huidkanker toeneemt bij het openkrabben van een moedervlek. Het baart mensen vaak zorgen, omdat er door het openkrabben bloed en een wondje ontstaat. Hierdoor lijkt het alsof je moedervlek van vorm of grootte is veranderd. En als dat gebeurt zonder dat je hem hebt opengekrabd, kan dat wel wijzen op een melanoom. Ook voor dermatologen is zo’n moedervlek inclusief korstje soms lastiger te beoordelen. Maar in principe is er niks aan de hand en geneest de moedervlek vanzelf weer. Mocht je het toch niet vertrouwen, dan kun je altijd naar de huisarts.

Jeuk aan een moedervlek

Als je een moedervlek openhaalt of er bijvoorbeeld tijdens het scheren per ongeluk langs komt, is er dus niet meteen reden tot paniek. Maar heb je je moedervlek opengekrabd omdat deze erg jeukt? Dan moet je wel even goed opletten. Zeker als deze daarbij van kleur verandert, groeit, er een rode rand omheen komt of deze spontaan begint te bloeden (dus op een later moment dan het openhalen of openkrabben), kan dit duiden op een onrustige moedervlek. In dat geval is het wel aan te raden om dit te laten controleren bij de huisarts.

Lees ook: Zó kun je controleren of je moedervlek kwaadaardig is

Andere oorzaken van een jeukende moedervlek

Zie je geen veranderingen aan de moedervlek? Dan kan de jeuk ook een onschuldige oorzaak hebben. Dit kan een allergische reactie zijn op een bepaalde stof, bijvoorbeeld van een nieuw kledingstuk of een armband of horloge. Ook je beha kan zorgen voor jeuk. Daarnaast bestaat er de ‘Moedervlek van Meyerson’, dat zorgt voor jeuk aan en rondom je moedervlek. Dit is een soort eczeem-reactie. Dit kun je het beste verhelpen door je moedervlek goed in te smeren met een vette crème. Mocht je het, ondanks het ontbreken van andere symptomen, toch niet vertrouwen, dan kun je altijd een dermatoloog of je huisarts raadplegen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondnu, Mohskliniek, Mens-en-Gezondheid

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden