null Beeld

Hoe schadelijk is het om groente en fruit met bestrijdingsmiddelen te eten?

Het is geen geheim dat de meeste groente en fruit in de supermarkt bewerkt zijn met bestrijdingsmiddelen. Vandaar dat je ze altijd eerst even goed moet wassen. Maar hoeveel blijft er daarna nog achter op je producten? En hoe schadelijk is het om een restjes van dit soort bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen?

Kun je voortaan beter voor onbespoten of biologische groente en fruit gaan? Of zijn deze bestrijdingsmiddelen eigenlijk helemaal niet zo schadelijk?

Normen voor bestrijdingsmiddelen te soepel

Onderzoekers Jelmer Buijs en Margriet Mantingh vertellen in dagblad Trouw dat de overheid te laks omgaat met de normen voor dit soort schadelijke bestrijdingsmiddelen. Buijs en Mantingh hebben het onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) uit 2018 naar mogelijk schadelijke bestrijdingsmiddelen geanalyseerd. Hieruit concludeerde zij dat het bij het vaststellen van wettelijke normen rondom dit soort middelen, niet de volksgezondheid maar de gangbaarheid van de landbouwpraktijk op nummer één staat.

Strengere normen zijn nodig

In het artikel stelt Buijs dat er in bijvoorbeeld babyvoeding zo’n 1200 keer meer van de stof insecticide imidacloprid mag zitten dan in slootwater. Volgens Buijs komt dit verschil doordat ecologen de normen voor dit soort waterconcentraties maken. Voor voeding zouden dergelijke strenge normen ervoor zorgen dat de meeste bestrijdingsmiddelen niet meer bruikbaar zijn. Dat betekent volgens beide onderzoekers dat groente en fruit die nu aan de normen voor schadelijke bestrijdingsmiddelen voldoen, niet per se veilig zijn.

Groente en fruit uit eigen land

Uit het NVWA-rapport blijkt ook dat groente en fruit uit Nederland vaak meer bestrijdingsmiddelen bevatten dan die uit het buitenland. In dit onderzoek telde sommige aardbeien een combinatie van maar liefst negen verschillende bestrijdingsmiddelen. Daarnaast zijn volgens Mantingh de huidige normen over schadelijke bestrijdingsmiddelen zeer inconsequent. Zo mag er van insecticide thiacloprid in sinaasappels en druiven 0,01 milligram per kilo aanwezig zijn, terwijl dit voor aardbeien, sla of paprika 100 keer zoveel is.

Ziek door schadelijke bestrijdingsmiddelen

Hoe ziek je precies kunt worden van het eten van bespoten groente en fruit, is niet helemaal duidelijk. Dat komt omdat er lastig onderzoek op mensen kan worden gedaan. Wel schijnt dat het veelvuldig binnenkrijgen van het bestrijdingsmiddel insecticide imidacloprid kan leiden tot Parkinson. Echter is dit haast onmogelijk om concreet aan te tonen, omdat de langetermijneffecten niet duidelijk zijn. Dit komt omdat het niet verplicht is om dergelijke effecten op de lange termijn te onderzoeken, alvorens een product op de markt komt. Het effect van de combinatie van verschillende stoffen in producten en de schadelijkheid hiervan wordt ook niet voor de verkoop vastgesteld. Zo is het dus nog onduidelijk of het schadelijk is wanneer je twee voedingsmiddelen met verschillende bestrijdingsmiddelen in dezelfde maaltijd nuttigt.

Glyfosaat

Er zijn meerdere stoffen waarvoor de norm door de Europese Unie pas jaren later flink werd aangescherpt, waardoor mogelijk kwaad al is geschied. De onkruidverdelger Roundup glyfosaat wordt zelfs nog steeds gebruikt. Ondanks dat dit officieel is vastgesteld als mogelijk kankerverwekkend middel, is dit in kleine hoeveelheden toch toegestaan in eten en drinken. Buijs meldt aan Trouw dat glyfosaat zelfs de groei van borstkankercellen kan versnellen, ook met de concentraties die op onze groente en fruit zijn toegestaan.

Meer onderzoek naar schadelijke bestrijdingsmiddelen

Buijs en Mantingh pleiten dus voor meer onderzoek naar de schadelijke bestrijdingsmiddelen en ziektes. Wieke van der Vossen is expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. Zij stelt dat voor toelating van bestrijdingsmiddelen juist wel grondig wordt gekeken naar de mogelijke effecten op de gezondheid. Hiervoor zijn volgens haar strenge regels opgesteld over wat hiervan achter mag blijven op producten in de winkel. Toch pleit ook van der Vossen en het Voedingscentrum voor meer onderzoek naar mogelijk schadelijke bestrijdingsmiddelen in groente en fruit.

Lees ook: Zo maak je groente en fruit pas écht schoon

Dan maar alles biologisch?

Ook bij biologische landbouw worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Alleen zijn dit middelen met een natuurlijke oorsprong in plaats van chemische stoffen. Je kunt dus kiezen om vanaf nu alleen nog maar biologische groente en fruit te kopen, maar volgens van der Vossen hoeft dit niet per se. Als je je groente en fruit bespoten met bestrijdingsmiddelen goed wast, kun je deze volgens het Voedingscentrum gewoon veilig eten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Trouw, Voedingscentrum

Beeld|iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden