null Beeld

Hoe schadelijk is E.coli voor je gezondheid?

Je denkt er liever niet aan, maar in je keuken leven duizenden bacteriën. Onder optimale omstandigheden, bijvoorbeeld een vochtige en warme omgeving, kunnen sommige zich in twintig minuten verdubbelen. Een van die bacteriën is E.coli. Deze kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

E.coli is in principe een goede bacterie die zich nestelt in darmen van dieren en mensen en beschermt tegen de uitgroei van schadelijke bacteriën. Er zijn echter een paar types E.coli die voor narigheid kunnen zorgen. Soms merk je weinig van een besmetting, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Zoals in het geval van de EHEC-bacterie, ook een type E.coli, die op kiemgroenten in Duitsland werd gevonden en die aan een aantal mensen het leven heeft gekost.

Welk voedingsmiddelen bevat E.coli?

Rauw vlees zoals filet americain of half gebakken hamburgers kan de bacterie bevatten, net als rauwe groente als sla en taugé. In de zomer (barbecuetijd) is de kans op besmetting het grootst. Zorg altijd voor gaar vlees, goed gewassen groenten en was geregeld je handen, en zeker voordat je eten bereidt.

Pas op met restjes

Een beetje pastasaus over? Zo snel mogelijk in de koelkast! Producten die al bereid zijn, kun je beter niet te lang bij kamertemperatuur bewaren. Ook al zijn de pastasaus of soep al verhit geweest, de kans is groot dat niet alle bacteriën zijn gedood. Omdat de meeste bacteriën goed gedijen bij kamertemperatuur, geef je ze de kans om weer uit te groeien als je het gerecht te lang op het aanrecht laat staan. Restjes kun je dus het best snel afkoelen, bijvoorbeeld in een bak met ijskoud water en binnen twee uur in de koelkast zetten. Bewaar kliekjes bovendien niet langer dan twee à drie dagen.

Pan soep

Hetzelfde geldt voor een pan soep waar je de dagen erna nog van wilt genieten. Sommige bacteriën maken gifstoffen aan die in de soep achterblijven en resistent kunnen zijn voor verhitting. Laat de pan dus niet op het aanrecht staan, maar koel geforceerd af en zet zo snel mogelijk weg.

null Beeld

Meer bacteriën?

Meer informatie over bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, zoals salmonella en Staphylococcus aureus kun je lezen in Margriet 41. Vanaf vrijdag 3 oktober te koop in de winkel of via Tijdschrift365.nl.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden