Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe ongezond is rijst uit een kartonnen pak?

supermarkt-etiketten.jpg

Consumentenorganisatie Foodwatch waarschuwde onlangs dat voedselverpakkingen van gerecycled papier schadelijke stoffen kunnen bevatten. Kunnen we nog veilig rijst uit een kartonnen pakje eten?

Ze zitten in rookworst, in plastic flesjes en nu blijkt een milieuvriendelijk pak rijst of havermout ook al kankerverwekkende stoffen te kunnen bevatten. Een woordvoerder van het Voedingscentrum legt uit hoe dat kan: “Voor het maken van karton wordt vaak gerecycled papier gebruikt, zoals krantenpapier. Dat is goed voor het milieu, maar in het papier kan inkt zitten dat vervolgens in heel kleine hoeveelheden in een kartonnen voedselverpakking terecht kan komen. Deze inkt kan ongezonde stoffen bevatten, zoals minerale oliën. Als voedsel zoals rijst lange tijd in aanraking komt met het karton kunnen kleine hoeveelheden van deze stoffen erin terechtkomen.”

Potentieel, maar vaag risico

Maar in hoeverre deze kleine hoeveelheden ook echt tot gezondheidsschade bij de mens kunnen leiden, is niet helemaal duidelijk. “De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2012 naar dit risico gekeken. Zij hebben ontdekt dat er kleine hoeveelheden van deze stoffen in producten zoals rijst of brood kunnen zitten en concluderen dat er een potentieel risico is. Maar tegelijkertijd laten ze weten dat er nog onzekerheden zijn als het gaat om de gezondheidseffecten op de mens.” 

‘Meer onderzoek nodig’

Volgens het Voedingscentrum is er daarom geen reden om dit soort producten te laten staan. “Wel is meer onderzoek naar de werkelijke gezondheidsrisico’s nodig, zodat kan worden nagegaan wat er moet gebeuren om de consument nog beter te beschermen.” 

Glazen potten

Maar hoe weet je nou of dat kartonnen pak met rijst dat jij al een half jaar in je keukenkastje hebt staan, is gemaakt van gerecycled papier? “Dat weet je niet,” aldus de woordvoerder. “Het staat niet vermeld op de verpakking.” Wie het zekere voor het onzekere wilt nemen, kan rijst, muesli, macaroni en andere droge voedingsproducten uit kartonnen verpakkingen daarom in een glazen pot bewaren. “Maar er is nu geen aanleiding om dat als standaard advies te geven,” relativeert de woordvoerder van het Voedingscentrum.

Toch maar plastic?

Durf je het echt niet meer aan om eten of drinken in een kartonnen verpakking te kopen? Sommige dranken, zoals melk en vruchtensap, kun je ook in een glazen fles kopen en het meeste voedsel is verpakt in plastic. Sommige fabrikanten verpakken producten ook in een plastic binnenzak. Plastic verpakkingen moeten aan strenge normen voldoen en fabrikanten zijn wettelijk verplicht om aan te geven of en hoeveel stoffen uit het plastic in het voedsel terecht kunnen komen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan hier dan ook op handhaven. Voor minerale oliën vanuit karton zijn (nog) geen wettelijke normen vastgelegd.

Als consument weet je niet of dat kartonnen rijstpak dat je al een half jaar in je keukenkastje hebt staan, is gemaakt van gerecycled papier

Recyclen: altijd beter voor de bomen

Of je nou voedsel uit een plastic of kartonnen verpakking eet, voor het milieu is het altijd beter om de verpakkingen in te leveren voor recycling. Ook kartonnen drankverpakkingen met een laagje plastic of aluminium, zoals voor zuivelproducten, vruchtensappen, water (maar ook soepen en sauzen), kun je scheiden. Je kunt deze zogeheten drankenkartons gewoon bij het plastic afval doen.

Meer over verpakkingen

Hoe vaak kun je plastic flesjes hergebruiken?

Besparen én minder verspillen doe je zo

6 foute verkooptrucs op voedingsmiddelen

Ook interessant