null Beeld

Hoe ongezond is het om te lunchen achter je bureau?

Betrap jij jezelf er ook wel eens op dat je tijdens een drukke werkdag ervoor kiest om te lunchen achter je bureau? Heel herkenbaar, maar probeer er geen gewoonte van te maken. Lunchen achter je bureau is namelijk niet alleen ongezond voor je spijsvertering, je hebt die korte pauze ook om andere redenen nodig.

Even uit je werkomgeving loskomen door niet steeds achter je bureau te lunchen is belangrijker dan je misschien denkt.

Lunchen achter je bureau

Vooral je spijsvertering heeft geen baat bij lunchen achter je bureau. Dat komt omdat je geen tijd neemt voor je eten. Hierdoor ga je sneller eten, doordat je je (onbewust) opgejaagd voelt door het werk dat nog op je ligt te wachten. Je neemt minder de tijd om te kauwen, waardoor je lichaam de voedingsstoffen minder goed kan opnemen. Het is dus verstandig om voor je lunch even uit je werkplek te stappen om je los te koppelen van het werk dat je nog moet doen.

Meer snacken

Daarnaast zorgt dat gedachteloze eten ervoor dat je later op de dag sneller trek krijgt. Je hersenen krijgen minder bewust je eetpauze mee, omdat je op dezelfde plek blijft zitten. Kans is groot dat je hierdoor sneller begint te snacken. Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat het gedachteloos eten ervoor zorgt dat je sneller te veel eet.

Slecht voor je productiviteit en creativiteit

Daarnaast zorgt niet lunchen achter je bureau ervoor dat je dus echt even uit je bubbel wordt gehaald. Dit is goed voor de productiviteit. Je geeft je hersenen even een adempauze tijdens het lunchen, neemt nieuwe prikkels in je op van een andere omgeving, al is het maar de woonkamer, waardoor je weer met frisse energie verder kunt. Het is onmogelijk om je de hele dag te concentreren, dus een lunchpauze helpt juist voor een productievere werkdag. Ook blijkt uit een onderzoek van de Humboldt Universiteit in Berlijn dat het je creativiteit in de weg staat als je aan je bureau luncht.

Lees ook: Déze onbewuste gewoontes kunnen ervoor zorgen dat je thuis minder productief werkt

Bacteriebom

Je zal vast wel eens gehoord hebben hoe smerig een bureau eigenlijk is. Zo is je toetsenbord bijvoorbeeld vaak een bron van bacteriën. Misschien denk je als je thuiswerkt dat de schade wel meevalt, omdat je in je eigen omgeving met je eigen spullen zit. Maar ook hier zorgt lunchen aan je bureau ervoor dat je allerlei voedingsresten tussen je toetsenbord krijgt. Niet een heel fris idee om de hele dag met je vingers in een broedplaats voor bacteriën te zitten.

Band met collega’s

Tijdens het thuiswerken is het natuurlijk even andere koek, maar normaal gesproken lunch je op kantoor vaak met collega’s. Hartstikke gezellig en ook dat sociale moment maakt je productiever. Daarnaast zorgt samen lunchen voor veel mensen voor meer werkgeluk. Je bouwt tijdens de lunch sneller een band op dan tijdens het werken en dat zorgt ook weer voor een sterkere verbondenheid met je collega’s.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Flair, RTL Z, Gezondheidsnet

Beeld | iStock

null Beeld

Haal de zon in huis met Margriet 22! Met de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen, én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden