Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe ongezond is een gebroken hart?

Je hoort weleens dat je eraan kunt sterven en volgens recent Deens onderzoek lijkt dat geen romantisch verzinsel. Mensen die hun partner hebben verloren, hebben namelijk echt meer kans op hartproblemen door een gebroken hart. 

Voor hun onderzoek verzamelden de Denen de gezondheidsgegevens van zo’n miljoen landgenoten over een periode van twintig jaar, schrijft de Volkskrant. Hieruit bleek dat mensen die net hun geliefde hadden verloren ruim veertig procent meer kans hadden op een hartritmestoornis dan mensen die niet zo’n trauma hadden meegemaakt – zeker in de eerste twee weken na het verlies. Van hartritmestoornissen kun je een beroerte of een hartaanval krijgen.

Gebroken-hart-syndroom

Volgens de onderzoekers kunnen er naar aanleiding van hun observatie nog geen harde conclusies worden getrokken. Maar volgens Paul Volders, hoogleraar genetische cardiologie aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum, kun je wel degelijk sterven van verdriet. Onder invloed van heftige emoties kan je hartspier namelijk tijdelijk verslappen of zelfs verlammen. Het heeft zelfs een officiële naam, het ‘gebroken-hart-syndroom’, en vooral vrouwen blijken er gevoelig voor. Zo’n negentig procent van alle patiënten – Volders schat zo’n duizend per jaar – is vrouw en ouder dan 60 jaar.

Symptomen

De symptomen van het gebroken-hart-syndroom lijken op die van een hartaanval: pijn op de borst en kortademigheid. Gelukkig loopt het voor de meeste mensen goed af. Maar er zijn ook patiënten die er echt aan overlijden.

Stress grootste boosdoener

Overigens is niet zozeer het verdriet zelf, maar de stress die dat veroorzaakt de boosdoener. Daarvan gaan je bloeddruk en hartslag omhoog. Veel mensen gaan ook (tijdelijk) ongezonder leven als ze hun geliefde zijn verloren, waardoor ze ook meer kans op gezondheidsproblemen hebben.

 Bron | de Volkskrant

Ook interessant