Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe (on)gezond is een e-sigaret?

roken2.png

E-sigaretten worden vaak gebruikt ter vervanging van de gewone sigaret, omdat het gezonder zou zijn. Het is echter de vraag of dat zo is, zegt longarts Maarten van den Berge van UMC Groningen. We stellen hem drie vragen over de elektronische sigaret.

1. Voorstanders van de elektronische sigaret zeggen dat dit het gezonde alternatief is. Klopt dat wel?

“Dat is onderwerp van veel discussie. We weten namelijk niet goed wat de gezondheids effecten zijn. In tabak zitten naast nicotine nog veel meer schadelijke stoffen, dus waarschijnlijk is een gewone sigaret veel slechter dan een elektronische. maar ook in een e-sigaret zitten nicotine en andere stoffen die ongezond kunnen zijn. We hebben daar echter nog weinig gegevens over.”

2. Is het vergelijkbaar met wat we vroeger niet wisten over roken, omdat er nog geen langlopend onderzoek naar was gedaan?

“Exact. Dat is ook de reden waarom de meeste longartsen er voorzichtig in zijn om te zeggen: neem gerust die e-sigaret in plaats van een gewone, want dat is gezonder voor je. Dat weten we helemaal niet. Voor hetzelfde geld blijkt een e-sigaret over tien jaar ook kankerverwekkend te zijn.”

3. Wat is voor mensen het belangrijkste om te weten over de e-sigaret, vindt u?

“Dat het kán helpen om te stoppen met echte sigaretten. Je krijgt toch wat minder nicotine binnen en de handeling lijkt op roken -dat mis je bijvoorbeeld als je nicotinepleisters gebruikt. Maar gebruik ook de e-sigaret maar voor bepaalde tijd en stop er weer mee. Als je het als vervanger gaat zien of als een toevoeging naast het gewone roken, lijkt me dat verkeerd.”

 

1Dit en meer lees je in Margriet 24. Vanaf vrijdag in de winkel of online te bestellen via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant