Gezondheid

Hoe merk je dat je lever aan het vervetten is?

moe.jpg

Bij leververvetting slaat de lever steeds meer vetten op. Op termijn kan het orgaan hierdoor zijn belangrijke werk niet meer goed doen. Hoe merk je dat je lever aan het vervetten is? En is het tij nog te keren?

Vaak associëren we leverproblemen met alcohol. Het klopt inderdaad dat je lever kan vervetten als je elke dag diep in het glaasje kijkt. Maar je lever kan ook vervetten als je ‘gewoon’ wat overgewicht hebt, vaak stilzit en niet altijd even gezond eet. Hierdoor hoopt zich vet op in je buikorganen, waaronder de lever. Een ongezonde levensstijl verandert bovendien de stofwisseling van de lever, waardoor hij meer vet in de levercellen gaat opslaan. Naar schatting heeft zo’n twintig procent van de Nederlanders last van leververvetting zonder dat ze veel of überhaupt alcohol drinken. Dit wordt ‘niet-alcoholische leververvetting’ genoemd.

Ongemerkt vet hamsteren

Als jij één van deze drie en een half miljoen mensen bent, voel je je misschien best prima. Want van leververvetting merk je niet of nauwelijks iets. Maar ondertussen kan het vet wel je levercellen beschadigen en zo ontstekingen veroorzaken. Zelfs dit voel je aanvankelijk niet of nauwelijks. Tegen de tijd dat niet-alcoholische leververvetting echt klachten geeft, is de ziekte vaak al vergevorderd en zijn veel dode levercellen vervangen door stug littekenweefsel. Uiteindelijk kan dit leiden tot levercirrose, ook wel ‘verlitteking van de lever’ genoemd. De lever is dan zo erg beschadigd dat hij er, zonder ingrijpen, zelfs helemaal mee kan stoppen.

Vermoeidheid kan een teken zijn

Is er dan níks wat op leververvetting kan wijzen? Nou, héél soms wel. Sommige mensen hebben in een vroeg stadium al last van vermoeidheid of (vage) pijn rechts bovenin de buik. Meestal wordt leververvetting echter bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld tijdens een echo-onderzoek voor andere (buik)klachten. In een latere fase kun je ook last krijgen van jeuk, misselijkheid en gewichtsverlies. Maar dan zit de lever meestal al onder de ontstekingen en littekens.

Zo repareer je je lever

Gelukkig is er ook goed nieuws: de lever is namelijk een orgaan met een groot herstelvermogen. Als je er op tijd bij bent, kan hij zichzelf goed repareren en zelfs weer helemaal gezond worden! Maar daar heeft deze doe-het-zelver wel hulp bij nodig: het lukt hem alleen als jij je leefstijl, de oorzaak van alle ellende, aanpast. Dat betekent: vaker de benen strekken, meer volgens de Schijf van Vijf eten en liefst een beetje afvallen als je te zwaar bent. Op deze manier kan zelfs een lever met veel littekens soms nog een beetje opkrabbelen. In elk geval kan worden voorkomen dat het orgaan nog meer gaat vervetten en ontsteken.

Je kans op leververvetting

De kans dat je lever aan het vervetten is, is groter als je overgewicht en/of diabetes type 2 hebt. Ook het metabool syndroom, ook wel pre-diabetes genoemd, is een duidelijke risicofactor. Volgens het RIVM heeft maar liefst een kwárt van de Nederlandse vrouwen tussen de dertig en zeventig jaar last van het metabool syndroom. Meestal zonder dat ze het weten. En hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je het hebt.

De diagnose

Je huisarts kan aan je lever voelen en bloedonderzoek doen. De uitslag van het bloedonderzoek kan soms wijzen op leververvetting. Bij een vergrote of gevoelige lever kan de huisarts een echo van de lever laten maken. Daarop is goed te zien of er veel vet in de levercellen zit.

De functie van de lever

De lever is een echte multitasker. Hij slaat vitaminen en mineralen op, produceert eiwitten en vetten, maakt giftige stoffen zoals alcohol en medicijnen onschadelijk, maakt galfvloeistof aan (die er onder andere voor zorgt dat vetten en vetoplosbare vitamines uit de voeding kunnen worden gehaald) én speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding. Vanwege zijn grote reservecapaciteit merk je vaak pas laat dat je lever het moeilijk heeft. Zijn gezonde delen kunnen zijn taken lang overnemen. Tegen de tijd dat je lichamelijke klachten krijgt, is de lever dus meestal letterlijk door al zijn reserves heen.

Bron | Maag Lever Darm Stichting, thuisarts.nl

Lees ook

Vitamine D3 of vitamine D2: welke vorm is beter voor je lichaam?
Zo snel zou je je mascara moeten vervangen
Slechte slaper? Schrap deze voeding eens van je menu

Bekijk ook

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Rianne Marijs

Ook interessant