Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aha: zó lang duurt het gemiddeld voor je boosterprik werkt

hoe-snel-werkt-de-boosterprik-6-vragen-over-de-vaccinatie.jpg

De boosterprik wordt aan steeds meer mensen gegeven. Mensen van 60 jaar en ouder kunnen nu een afspraak maken en daarna krijgen mensen onder de 60 van oud naar jong een uitnodiging voor de vaccinatie. Maar hoe snel werkt de boosterprik eigenlijk?

En is het wel veilig om de boosterprik met een ander merk vaccin te krijgen? We zochten uit hoe het zit.

De boosterprik: hoe zit dat precies?

Even een snelle opfriscursus op het gebied van vaccinaties. Een boosterprik wordt een tijd na de basisvaccinatie(s) van Covid-19 gegeven als extra oppepper. Deze booster kan de werking van de eerdere vaccinatie(s) verbeteren en geeft bescherming wanneer de bescherming van de eerdere vaccins afneemt. Daarnaast kan een boosterprik helpen als de eerdere vaccins niet goed blijken te werken tegen een nieuwe variant van het virus. Denk bijvoorbeeld aan de omikronvariant die nu rondgaat. Het coronavaccin is trouwens niet het enige vaccin met een booster. Ook het DTP-vaccin en het tetanus-vaccin kennen beide een booster, die je een tijd ná je eerste prik(ken) krijgt.

Pfizer/BioNTech of Moderna als boosterprik

Er zijn twee soorten vaccins die gebruikt worden als booster. Dit zijn Pfizer/BioNTech of Moderna. Je kunt hierbij niet kiezen welk vaccin je wilt ophalen, maar er zit wel verschil tussen toediening van de beide vaccins. Mensen die een booster krijgen met Pfizer/BioNTech krijgen dezelfde dosis als bij de eerste of tweede prik. Mensen die Moderna krijgen als booster, krijgen een dosis die de helft is van het eerste en tweede vaccin van Moderna.

Het gebeurt vaker dat de dosis van een boostervaccin kleiner is dan bij de basisvaccins. Dat komt doordat je imuunsysteem dan genoeg heeft aan een kleinere dosis om tegen het virus te werken. Daarnaast kan een kleinere dosis er ook voor zorgen dat je minder bijwerkingen krijgt. Uit onderzoek blijkt dat een booster van Moderna gehalveerd kan worden. Bij Pfizer is dit nog niet onderzocht en weten onderzoekers nog niet of een halve dosis een goede boost geeft, dus krijg je de volledige prik.

Lees ook:
Dít is wanneer jij waarschijnlijk je boosterprik kunt halen

Hoe snel werkt de boosterprik?

Misschien weet je het nog van de basisvaccinaties. Daarbij duurde het twee weken tot je imuunsysteem genoeg antilichamen had aangemaakt om genoeg beschermd te zijn tegen het virus. Volgens het RIVM werkt de booster sneller: die zou namelijk na 7 dagen effectief moeten zijn. Waarom zit er zo’n groot verschil tussen de snelheid waarop de vaccins werken? Uiteindelijk komt dat doordat je lichaam al gewend is geraakt aan het vaccin wanneer je de booster ophaalt. Aangezien je lichaam het vaccin al kent, maakt je imuunsysteem al na een aantal dagen antilichamen aan. En dan is je lijf dus een stuk sneller klaar om bij een eventuele besmetting in actie te komen. Er lijkt geen verschil te zitten per werk, als het komt tot hoe snel de boosterprik werkt.

Welke bijwerkingen kun je krijgen van de boosterprik?

De bijwerkingen die je kunt krijgen na een boosterprik zijn vergelijkbaar met die van de eerste twee vaccinaties: spierpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koorts, reacties op de prikplek, pijn in de gewrichten, diarree, misselijkheid en braken. Maar de kans is wel groter dat je minder last krijgt van bijwerkingen als je een kleinere dosis krijgt. Sowieso lijken ze wat minder vaak voor te komen dan bij prik één en prik twee. Hier lees je meer over mogelijke bijwerkingen van de boosterprik.

Boosterprik of derde vaccinatie: de verschillen

Een booster en een derde vaccinatie zijn verschillende dingen. Voor mensen die na twee vaccinaties nog niet voldoende beschermd zijn tegen corona kan een derde vaccinatie zorgen voor een betere bescherming. Die derde prik is daarmee onderdeel van de basisvaccinatie. Voor andere mensen kan één of twee vaccinaties genoeg zijn, maar neemt de bescherming op een gegeven moment af. Zij krijgen een boosterprik om hun imuunsysteem een boost te geven. Wanneer je een derde vaccinatie hebt gehad en ook voor de booster gaat, moeten er minimaal drie maanden tussen de derde vaccinatie en de boosterprik zitten.

Bron | RIVM, Goodhousekeeping.com
Beeld | Getty Images

Ook interessant