Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoelang duurt het voordat vitamine D echt werkt?

vitamine-d-opname-hoe-lang-duurt-het-voordat-vitamine-d-werkt.jpg

Nu bekend is geworden dat vitamine D je kan beschermen tegen het coronavirus, zijn veel mensen begonnen met het slikken ervan. Maar hoe lang duur het voordat vitamine D echt werkt? Heb je er al snel profijt van of duurt dit juist wel even?

Wij leggen het je hier uit.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Je hebt het namelijk nodig om calcium uit voeding in je lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei én het behoud van stevige botten en tanden, maar daarnaast speelt het ook een belangrijke rol bij een goede werking van je spieren en je immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, maar je kunt het ook uit voeding halen.

Lees ook:
Onderzoek: ‘Immuunsysteem van vrouwen pakt coronavirus effectiever aan’

Vitamine D-tekort

Als je regelmatig naar buiten gaat en gezond en gevarieerd eet, dan zul je niet zo snel een vitamine D-tekort oplopen. Sommige mensen lopen echter wél snel risico op een vitamine D-tekort. Jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen én zwangere vrouwen doen er goed aan om vitamine D bij te slikken.

Vitamine D en het coronavirus

Vitamine D is de laatste tijd erg veel in het nieuws, omdat het slikken hiervan je zou kunnen beschermen tegen het coronavirus. Volgens experts is de kans dat je een corona-infectie oploopt kleiner als je vitamine D slikt en daarnaast zou het coronavirus ook minder ernstig verlopen als je dan tóch ziek wordt. “Het is heel eenvoudig: vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt. Waarom zou je het dan in godsnaam niet slikken?”, zo vertelt hoogleraar Harry Wichers in een interview met het AD.

Lees ook:
Onderzoekers vinden belangrijke link tussen vitamine D-tekort en coronavirus

Hoe lang duurt het voordat vitamine D echt werkt?

Voor veel mensen is de berichtgeving over vitamine D reden genoeg om meteen te beginnen met het slikken hiervan. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het wel even duurt voordat vitamine D écht werkt. Het herstel van een vitamine D-tekort duurt namelijk gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Als je nu zou beginnen met het slikken van vitamine D, dan duurt het dus wel even voordat het echt effect heeft op je lichaam.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | AD, Voedingscentrum, Blij gezond
Beeld | Gettyimages

Margriet 48

Margriet 48 ligt nu in de winkel! Met deze week: gezond & fit de winter in, zo herken je online oplichting, lekkere & voedzame ontbijtjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant