Een verkoudheid kan behoorlijk vervelend zijn. Je bent constant aan het niezen, hoesten en snotteren en daarnaast heeft je nachtrust er ook nog eens onder te lijden. Maar hoe lang duurt een verkoudheid nu eigenlijk gemiddeld?
En wanneer kun je beter even naar de dokter gaan?
Verkoudheid
Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in je neus, de bijholten en je keel, die wordt veroorzaakt door besmetting met een verkoudheidsvirus. Volwassenen worden zo’n twee tot vijf keer per jaar verkouden, terwijl kinderen wel zes tot tien keer per jaar verkouden kunnen zijn.
Symptomen verkoudheid
Verschijnselen van een verkoudheid treden twee tot drie dagen na de infectie op en bestaan meestal uit de volgende klachten:
Een verkoudheid is gemiddeld binnen een week tot anderhalve week weg. Hoewel je lichaam het virus vanzelf opruimt kan het wel helpen om hoestdrank en honing in te nemen (voor het verzachten van je keel) en neusdruppels te gebruiken om het vastzittende slijm in je (bij)holtes op te lossen.
Wanneer moet je met een verkoudheid naar de dokter?
Als je verkoudheid al langer dan een anderhalve week duurt is dit niet meteen reden tot paniek. Pas als het langer dan drie weken duurt en de gewone middeltjes niet helpen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Dit laatste geldt overigens ook als je langdurige hoge koorts hebt (meer dan drie dagen) of last hebt van ernstige benauwdheid of sufheid.