Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoelang duurt een blaasontsteking? Dít wil je daarover weten

hoe-lang-duurt-een-blaasontsteking-dit-wil-je-daarover-weten.jpg

Een blaasontsteking: ongeveer de helft van de vrouwen heeft er minstens één keer in haar leven wel eentje. Gelukkig is het meestal niet heel ernstig, maar je wilt natuurlijk wel snel van die nare klachten af. Hoelang duurt een blaasontsteking?

En kun je zelf iets doen om te zorgen dat je blaasontsteking minder lang duurt? We zochten het uit.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking aan het slijmvlies van de blaas, die meestal veroorzaakt wordt door een bacterie. Die bacterie komt in de urinewegen terecht, en bereikt daarna de blaas waar het voor problemen zorgt. Het gaat vaak om bacteriën van de anus, die verspreid worden en via de urinebuis in de blaas komen. Daar settelen ze zich in het slijmvlies en zorgen langzaam voor een ontsteking.

Oorzaken

De exacte oorzaken van een blaasontsteking zijn niet bekend, maar er zijn wel bepaalde factoren die meespelen bij blaasontsteking. Zo kan seks de kans op blaasontsteking vergroten, maar ook niet goed uitplassen kan ervoor zorgen dat de slechte bacteriën blijven hangen in je blaas. Daarnaast kan niet genoeg drinken de kans op een blaasontsteking vergroten, net als het gebruik van te veel zeep. Bij medicatie die het immuunsysteem verzwakt komt het ook vaker voor. Sommige auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en diabetes kunnen de kans op een blaasontsteking verhogen.

Lees ook:
Heb je een blaasontsteking? Dan kun je déze 7 dingen beter niet doen

Welke klachten passen bij een blaasontsteking?

Als je zo’n blaasontsteking te pakken hebt, krijg je vaak nare klachten. Denk aan pijn bij het plassen, vaak moeten plassen, een afwijkende geur of kleur van de urine en pijn in je onderbuik. Als je merkt dat je die symptomen hebt, is de kans groot dat je zo’n ontsteking te pakken hebt. En dan ben je zéker niet de enige: ongeveer de helft van de vrouwen heeft ten minste één keer in haar leven een blaasontsteking, en bij twintig procent komt het zelfs minstens één keer per jaar voor. Niets om je voor te schamen, dus bel vooral je huisarts op bij deze klachten. Dan zal je waarschijnlijk gevraagd worden een (schoon!) potje te gebruiken om wat urine in op te vangen, zodat de huisarts of assistente deze kan onderzoeken op de aanwezigheid van bacteriën.

Hoelang duurt een blaasontsteking?

Als je een blaasontsteking te pakken hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk van die klachten af. Hoelang een blaasontsteking duurt, hangt af van een aantal factoren. Onder andere of jij en je huisarts kiezen voor een behandeling met antibiotica, of liever wachten tot de klachten vanzelf verdwijnen.

Als je naast de blaasontsteking gezond bent en milde klachten hebt, kiest de huisarts er soms namelijk liever voor om de klachten af te wachten. Te vaak antibiotica gebruiken is slecht voor je eigen lichaam én zorgt ervoor dat bacteriën sneller ongevoelig worden voor de werkende stoffen. Meestal merk je dat je blaasontsteking dan ongeveer een week duurt, waarna de klachten vanzelf verdwijnen. Zo nodig kun je pijnstillers nemen. Bij verergering van klachten of als de blaasontsteking langer duurt, krijg je alsnog antibiotica.

Hoe snel werkt antibiotica tegen een blaasontsteking?

Schrijft je huisarts antibiotica voor, dan duurt de blaasontsteking meestal minder lang. Ook is de kans op verergering, zoals een nierbekkenontsteking, kleiner. Maar: antibiotica kunnen zoals we eerder schreven ook zorgen dat je nare bijwerkingen krijgt. Hoelang duurt een blaasontsteking bij antibiotica? Meestal merk je binnen twee à drie dagen verbetering. Blijf de medicatie echter wel slikken tot de voorgeschreven pillen op zijn.

Wat kun je zelf doen tegen een blaasontsteking?

Als je blaasontsteking langer dan een week duurt of niet verdwijnt na antibiotica, neem dan opnieuw contact op met je huisarts. In de tussentijd kun je zelf proberen je lichaam een handje te helpen, zodat de klachten hopelijk sneller verdwijnen. Het belangrijkste bij blaasontsteking (en eigenlijk altijd) is dat je voldoende drinkt. Ga voor twee à drie liter per dag, zodat je voldoende plast en de bacteriën wegspoelt. Ook is het belangrijk je urine niet op te houden als je moet plassen, en dat je rustig blijft zitten tot je helemaal klaar bent met plassen. Op die manier verklein je de kans dat je blaas een broedplaats wordt voor bacteriën, al is een blaasontsteking helaas niet altijd te voorkomen.

Bron | Thuisarts, Nierstichting
Beeld | Getty Images

Ook interessant