null Beeld

Hoe kun je zonnebrand het best behandelen?

Wie te lang in de zon is geweest, moet soms letterlijk op de blaren zitten. Hoe kun je een verbrande huid het best behandelen?

Vaak merken we pas achteraf dat we te lang in de zon hebben gezeten. Dat komt doordat het verbrandingsproces in de huid ook ná het zonnen nog een tijdje doorgaat (en nee, je wordt er niet sneller bruin van). Hoe snel je verbrandt, hangt af van je huidtype. Het gevoeligst zijn mensen met een lichte huidskleur, rood(blond) haar en blauwe ogen. Ook maken sommige medicijnen de huid overgevoelig voor zonlicht, zoals antibiotica.

Smeren of koelen?

Als je verbrand bent, duurt het twee tot vijf dagen voor je huid zich weer heeft hersteld. Blijf daarom minstens drie dagen uit de zon om je huid te laten helen. Om de ergste pijn te verzachten kan een smeerseltje met bijvoorbeeld aloë vera helpen, maar het beste advies is om de huid te koelen met natte doeken. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van huismiddeltjes zoals yoghurt en komkommer, maar je kunt ze proberen om tijdelijk je huid af te koelen. Je kunt ook een pijnstiller, zoals paracetamol, nemen. Blaren moet je zo mogelijk heel laten, want als ze opengaan, kan er een infectie ontstaan.

Bij heftige klachten zoals koorts, braken, misselijkheid en hoofdpijn, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. En ook als een groot deel van je huid gezwollen is.

Overgevoelig door zonnebrandcrème

Kleding en een zonnehoed bieden de beste bescherming tegen uv-stralen. Maar net als onder de parasol kun je ook in de schaduw van de zonnehoed verbranden.

Ook een goede zonnebrandcrème is belangrijk om verbranding te voorkomen. Toch zijn deze middelen niet zaligmakend, aldus het Huidfonds. Zo stelt het fonds dat anti-zonnebrandmiddelen in combinatie met zonlicht weleens tot vervelende reacties van de huid kunnen leiden, zoals jeuk, bultjes of zelfs blaasjes. Zeker bij een gevoelige huid is het opletten; de combinatie van zon en een zonnebrandcrème kan een blijvende overgevoeligheid voor zonlicht tot gevolg hebben...

Bron | thuisarts.nl, huidfonds.nl, gezondheidsnet.nl

Lees ook

Bekijk ook:

Bijzonder: vrouw met Alzheimer hoort steeds opnieuw dat ze oma wordt

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden