Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe kun je voorkomen dat kinderen gaan roken?

hoe-kun-je-voorkomen-dat-kinderen-gaan-roken.jpg

Geen enkele ouder wil dat zijn kind later begint met roken. Door zelf het goede voorbeeld te geven, kun je de kans al aanzienlijk verkleinen. Maar welke factoren zijn nog meer belangrijk om kinderen niet in de verleiding te laten komen?

In Nederland raken jaarlijks zo’n 37.000 kinderen (jonger dan 18 jaar) verslaafd aan roken. Dat zijn er ongeveer 100 per dag! Uit onderzoek blijkt dat veruit de meerderheid in de verleiding komt doordat ze andere jongeren én volwassenen zien roken. Daarom is het belangrijk dat volwassenen stoppen met roken, en als dat niet lukt, het in ieder geval niet in het bijzijn van kinderen te doen. De kans dat kinderen later ook gaat roken, is dan al aanzienlijk kleiner. Bovendien lopen ze geen gezondheidsschade op.

Geen normaal product

Daarnaast is het ook belangrijk dat de sigaret in onze samenleving niet als een normaal product wordt gezien. Voorbeeld: supermarkten halen producten massaal uit de schappen als blijkt dat er bacteriën in zitten die een gevaar voor de gezondheid vormen. Maar een sigaret, die kankerverwekkende stoffen bevat, mag wel verkocht worden. Dat is toch gek? Dit alles wekt de indruk voor kinderen dat het allemaal wel meevalt en dat het om een onschuldig product gaat. Terwijl er jaarlijks wel 20.000 mensen aan overlijden.

Uit het zicht!

Kinderen komen ook te vaak onbewust in aanraking met een sigaret. Denk aan mensen die roken in de speeltuin of langs het voetbalveld, reclame uithangborden aan winkelgevels en (volle) asbakken op de terrassen waar veel kinderen komen, zoals bij de sportkantine, een pretpark of de dierentuin. En wat te denken van de tijdschriftenwinkels waar de Donalds Ducks naast het tabak liggen. Kortom: sigaretten zijn te makkelijk verkrijgbaar én zichtbaar, waardoor kinderen alsnog denken dat het normaal is.

Kinderen raken sneller verslaafd

Het blijft belangrijk om kinderen te vertellen over de schadelijke gevolgen van roken en dat je er verslaafd aan raakt. Want hoe jonger iemand begint met roken, des te erger en makkelijker men er verslaafd aan raakt. Dit komt omdat de hersenen in de pubertijd nog onvoldoende ontwikkeld zijn. Het puberbrein is namelijk impulsiever en kan minder makkelijk weerstand bieden tegen impulsen van buitenaf. En daar springt de tabaksindustrie dankbaar op in. Zo begint 80% van de rokers in de pubertijd te roken. 

Rookvrije toekomst voor kinderen

Wanneer we niet willen dat kinderen beginnen met roken, moeten we niet doen alsof de sigaret heel normaal is. Sigaretten zijn nog zeer geaccepteerd in de maatschappij en overal aanwezig en zichtbaar. Dit zijn allerlei verleidingen waardoor kinderen eerder geneigd zijn te beginnen met roken. Denk bijvoorbeeld aan de grote muur van sigaretten in tijdschriftenwinkels. Als alle verleidingen weggenomen worden en een rookvrije kindomgeving wordt gecreëerd, is dat al een goede stap in de richting van een rookvrije generatie.

Ook interessant