null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe komt het dat gezond eten lastiger is in de avonduren dan overdag?

Je begint de ochtend met een kom yoghurt met granen en fruit, verkiest tijdens de lunch een salade boven een broodje kroket en zelfs als je uiteten gaat, lukt het je om het gezondste gerecht van de kaart te bestellen. Maar zodra je ’s avonds op de bank zit, wordt het volhouden van je goede voornemen ineens een stuk lastiger.

Logisch te verklaren

Volgens onderzoekers van de Texas A&M University zou dit te maken hebben met het feit dat onze dagelijkse dosis zelfbeheersing aan het begin van de avond opraakt. Hier wordt ook wel de Engelse term ‘ego-depletion’ aangehangen, wat inhoudt dat we ons in de avonduren minder goed kunnen beheersen. Omdat we overdag al zo veel van onze zelfbeheersing hebben 'verbruikt' door nee te zeggen tegen dat broodje kroket tussen de middag en de taart die werd getrakteerd op je werk, lukt het ons 's avonds bijna niet meer om dit vol te houden.

Verboden vrucht

Andere onderzoekers noemen 'ego-depletion' een fabel, maar één ding is zeker: we willen altijd dingen die we niet mogen. Dat is al bij kinderen zo; zij spelen het liefst met speelgoed waar ze niet mee mogen spelen. Daarnaast legt wetenschapper Helen Fisher in een TED-talk uit dat de hoeveelheid dopamine (dat zorgt voor een geluksgevoel) in je brein blijft toenemen zolang je moet wachten tot je verlangen wordt vervuld. En dat zou de reden zijn dat je naar koekjes grijpt terwijl je aan het lijnen bent.

De oplossing

Als we de Texaanse onderzoekers mogen geloven, is het verstandig om je zelfbeheersing gedurende de dag te doseren zodat je ook 's avonds nog wat overhebt. Dat betekent dus dat je best mag snoepen af en toe, maar alles met mate. Zo vermijd je plotselinge, ongecontroleerde eetbuien. Extra hulp nodig om gezond(er) te eten? Deze apps geven je een duwtje in de goede richting.

Bronnen | hln.be & ondertussen.nl

Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Deze video wil je niet missen

Mascara uitgedroogd? Dit is de oplossing.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden