Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe je van suiker een hernia kunt krijgen

suiker-en-tumorgroei.jpg

Tot voor kort werd gedacht dat een hernia werd veroorzaakt door slijtage. Maar een van de grootste risicofactoren blijkt juist een ongezonde levensstijl! Zelfs een licht verhoogde bloedsuikerspiegel vergroot al je risico.

Het wordt steeds duidelijker dat een hernia het resultaat is van ziekteprocessen die het hele lichaam betreffen. Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op een hernia, maar zelfs een licht verhoogde bloedsuikerspiegel ondermijnt het zelfherstellende vermogen van kraakbeenweefsel.

Ontstekingen door suiker

Het westerse voedingspatroon leidt bij de meeste mensen tot meerdere bloedsuikerpieken per dag en daardoor tot een soort permanente staat van ontsteking. Ook roken vergroot de kans op een hernia; het blijkt de structuur van de tussenwervelschijven aan te tasten, waardoor rokers vaker een hernia oplopen dan niet-rokers.

Of toch antibiotica?

Ook zijn er serieuze aanwijzingen dat een bacteriële infectie een hernia kan veroorzaken, omdat de bacterie voor een ontstekingsreactie zorgt die onder meer kraakbeen afbreekt. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat behandeling met antibiotica goede resultaten kan geven.

Bedrust? Nee!

Vroeger werd geadviseerd om bij een hernia twee weken absolute bedrust te houden, maar inmiddels weten we dat liggen de tussenwervelschijven meer kwaad doet dan goed. Ook een operatie is lang niet altijd nodig. Bij zes van de zeven patiënten verdwijnen de klachten na verloop van tijd vanzelf.

Bekijk hier goede oefeningen voor een sterkere onderrug.

Ook interessant