null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe je lichaamstemperatuur eraan bij kan dragen om gewicht te verliezen

Onderzoekers hebben mogelijk een nieuwe manier ontdekt om makkelijker gewicht te verliezen. Niet zo gek, zou je misschien denken. Er worden regelmatig nieuwe middeltjes ontdekt. Maar deze is wel heel opvallend.

Het heeft alles te maken met je lichaamstemperatuur.

Natuurlijke mechanismen

Zo'n 50 procent van alle energie die je binnen krijgt via je voeding wordt omgezet in energie die nodig is om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarnaast zit er in je hersenen een stofje dat zowel je lichaamstemperatuur als je voeding reguleert. Ook veel diersoorten hebben deze receptor.

Gewicht verliezen

"Als voedsel schaars is, passen zoogdieren zich daaraan aan door ook hun temperatuur te verlagen, hun energieverbruik te verminderen en zo het verlies van lichaamsgewicht te beperken", legt professor Bruno Conti uit. Bij mensen werkt het net zo. Wanneer je op dieet bent, krijg je het bijvoorbeeld sneller koud. "Het is een soort van overlevingsmechanisme. Je lichaam zegt: als we zo weinig voedsel vinden, is het beter om vandaag energie te sparen en morgen opnieuw op zoek te gaan naar voedsel, waardoor je dus minder makkelijk afvalt."

Onderzoek bij muizen

Met dat gegeven besloot het team van Conti, dat werkzaam is bij het Amerikaanse onderzoeksinstituut Scripps Research, aan de slag te gaan. Ze waren benieuwd wat er gebeurde als ze die receptor in de hersenen, die ervoor zorgt dat je bij minder eten in de overlevingsmodus schiet, konden uitschakelen. Om dat te achterhalen, voerden de wetenschappers een experiment uit bij twee groepen magere muizen. Beide groepen zaten al zes weken op een caloriearm dieet. Slechts één groep kreeg daarnaast een medicijn dat de receptor blokkeerde. De groep die het medicijn niet kreeg, leek te wennen aan de lage energietoevoer en viel daardoor op den duur niet meer af. De tweede groep, die het medicijn wel kreeg, bleef echter gewicht verliezen. Hun lichaamstemperatuur bleef bovendien stabiel.

Combinatie met dieet

Om te controleren of het middel ook werkte bij muizen die niet op dieet waren, voerden de onderzoekers een tweede experiment uit. Een groep muizen mocht hierbij zo veel eten als ze wilden en kregen eveneens het receptorblokkerende medicijn toegediend. Helaas bleek hier verschil te zijn in gewicht en lichaamstemperatuur. "Dat is belangrijk", vertelt Conti. "Nu weten we immers dat een medicijn om die receptor te blokkeren zowel werkt bij magere als zwaarlijvige muizen, maar dat het alleen een positief effect heeft op het gewicht als de dieren op dieet zijn." De onderzoekers zijn van plan om te onderzoeken of het middel kan worden omgezet naar een geneesmiddel voor mensen.

Lees ook

Hoe vlees je kan helpen je dieet beter vol te houden

Bron | AD

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden