null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe hoog mag cholesterol zijn? Zó herken je een goede waarde

We horen regelmatig wat over een te hoog cholesterol, maar veel van ons weten helemaal niet precies wát zo’n te hoge waarde is en waarom het belangrijk is. Hoe hoog mag cholesterol zijn?

En hoe zit het nu eigenlijk met die LDL- en HDL-waarde? We leggen het uit.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt. Het wordt in kleine bolletjes opgeslagen, die vervolgens door je bloed vervoerd worden. Hoewel je het misschien kent als een ‘slechte’ stof, hebben we ‘m allemaal juist ook hard nodig. Je lichaam gebruikt het namelijk als bouwsteen voor cellen en hormonen én bij de aanmaak van gal. Het grootste gedeelte van het cholesterol in je lijf wordt aangemaakt in je lever, die normaal gesproken zorgt voor precies voldoende van deze stof. Daarnaast komt een klein gedeelte van de vetachtige substantie je lichaam binnen via eten.

LDL- en HDL-waarde

In grote lijnen zijn er twee verschillende soorten cholesterol, die beide met andere eiwitten samenwerken. Je bloed vervoert de vetachtige substantie namelijk door het aan die eiwitten – zogenoemde lipoproteïnen – te binden. Er zijn verschillende soorten lipoproteïnen: Hoge Dichtheid Lipoproteïne, bekend als het ‘HDL’, en Lage Dichtheid Lipoproteïne, dat aangegeven wordt met het ‘LDL’. Afhankelijk van aan welk eiwit de vetachtige stof verbonden is, spreken we van het HDL- of LDL-cholesterol.

LDL is de variant die we kennen als het ‘slechte’ cholesterol. Dat komt omdat een te hoge LDL-cholesterolwaarde de kans op vernauwingen in je slagaderen vergroot. De bolletjes met dit stofje erin kunnen zich namelijk ophopen in je bloedvaten, vooral als je door een hoge bloeddruk, roken of ouderdom al beschadigde bloedvaten hebt. HDL is het ‘goede’ cholesterol. Dit beschermt je namelijk tegen hart- en vaatziekten en zorgt ervoor dat het teveel aan cholesterol naar de lever vervoerd wordt. De lever breekt het af, zodat je aderen niet vernauwen.

Hoe hoog mag cholesterol zijn?

Maar hoe hoog mag je cholesterol zijn? Om dat te bepalen moeten we kijken naar zowel het LDL- als het HDL-cholesterol. Je arts bepaalt of het op een gezond niveau is door te kijken naar het totale cholesterolgehalte, het ratio tussen LDL- en HDL-cholesterol en de hoeveelheid van beide in je bloed.

Je totale cholesterol heeft een ideale waarde als deze lager is dan 5,0 millimol per liter bloed (mmol/l) zijn. Maar hoe hoog die cholesterolwaarde is kan flink schommelen. Daarom test de dokter meerdere keren bloed voor een te hoge waarde definitief wordt vastgesteld. Als je cholesterolwaarde een keertje net wat hoger is, is dat niet meteen zeer ernstig of zorgwekkend. Een uitslag tussen de 5 en 6,4 is een licht verhoogde waarde, tussen de 6,5 en 7,9 valt het in de categorie ‘verhoogd’ en alles hoger dan 8,0 is een sterk verhoogde cholesterolwaarde.

Lees ook:

10 voedingsmiddelen die helpen bij het verlagen van je cholesterol

Hoe hoog mag LDL- of HDL-cholesterol zijn?

Maar hoe hoog je cholesterol mag zijn, hangt niet alleen van die totale waarde af. Je arts zal ook kijken naar de individuele waarden voor LDL- en HDL-cholesterol. De optimale LDL-cholesterolwaarde is lager dan 2,5 mmol/l, maar onder de 3,5 valt het nog steeds in de gezonde en ‘normale’ categorie. Als de LDL-cholesterolwaarde hoger is dan 3,5 is dat wel zorgwekkend. Heb je door andere omstandigheden een grotere kans op hart- en vaatziekten, dan mag je LDL-waarde minder hoog zijn. De streefwaarde is dan lager dan 2,6 mmol/l. De ‘goede’ HDL-variant moet boven de 1,2 mmol/l zijn bij vrouwen, maar een verhoging hiervan is niet schadelijk. Sterker nog: dat is juist goed voor je bloedvaten en verkleint mogelijk de kans op hart- en vaatziekten.

Bron | Thuisarts, Hartstichting

Beeld | Getty Images

Margriet 19 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende moederdag make-overs, zeven pagina's puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden