Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe herken je neuspoliepen?

verkouden-vrouw.jpg

Willemien (46): “Ik ben heel vaak verkouden. Zou dat door neuspoliepen kunnen komen?”

KNO-arts dr. Gwijde Adriaensen: “Om daarachter te komen, moet je je door een KNO-arts laten onderzoeken. Bij een blik in de neus zijn poliepen vaak direct al zichtbaar. Zo niet, dan kan een neusendoscopie duidelijkheid geven. Dat is een kort onderzoek waarbij de specialist met een dun kijkertje hoger en dieper in de neus kijkt. Dat kan met of zonder plaatselijke verdoving. Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies, gevuld met snot en ontstekingscellen. Ze kunnen geregeld neusverstopping en een verkouden gevoel veroorzaken, en je reuk en smaak verminderen. Sommige patiënten hebben ook hoofdpijn met een vol gevoel en snot in het hoofd. Vaak worden de klachten erger als je gaat liggen. Naar schatting heeft 2,5 procent van alle volwassenen last van neuspoliepen. De piek aan klachten ligt tussen de veertig en vijftig jaar. Daarna worden de problemen vaak minder. Waarom weten we niet. Lang was de overtuiging dat een allergie de oorzaak was van neuspoliepen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Wel maakt een allergie de klachten vaak erger. Hetzelfde geldt voor astma of een overgevoeligheid voor een bepaalde groep pijnstillers, zogenaamde NSAID’s. Bij mensen met dit soort aandoeningen zijn neuspoliepen hardnekkiger en komen ze na behandeling ook sneller terug. Verder is het zo dat als je van nature heel smalle gangetjes en holtes in je neus hebt, de boel eerder geblokkeerd raakt. Poliepen zitten bijna altijd aan beide kanten van de neus. Dan zijn ze zelden kwaadaardig. Het risico daarop is groter als een poliep een afwijkend uiterlijk heeft en/of maar aan één kant voorkomt. In dat geval is het belangrijk om een specialist er een hapje uit te laten nemen en hem het weefsel te laten onderzoeken op eventuele kwaadaardige cellen. Tegen poliepen zijn verschillende dingen te doen. Ontstekingsremmers – corticosteroïden – laten ze krimpen en verminderen de klachten lokaal. Ze worden in een zoutoplossing gemengd of gegeven met neusdruppels of een neusspray. Uit onderzoek blijkt dat de zoutoplossing het best werkt, omdat die de neus ook schoonhoudt. Zo nodig kan deze behandeling worden aangevuld met een korte ‘stootkuur’ in de vorm van ontstekingsremmende tabletten als prednison. Als dat onvoldoende helpt, is een operatie een optie. Bij een neusbijholteoperatie haalt de chirurg onder plaatselijke of algehele verdoving alle poliepen weg, ook die in de hoger gelegen bijholten. Dat verkleint de kans dat ze (snel) terugkomen en zorgt voor ruimte om de neusmedicatie zijn werk te laten doen. Omdat het een chronische aandoening is die meestal zo’n vijftien jaar duurt, krijgen patiënten ook na de operatie medicijnen. Vaak is op termijn – na jaren – een nieuwe operatie nodig.”

KNO-arts dr. Gwijde Adriaensen van het AMC Amsterdam, gespecialiseerd in aandoeningen aan de neus, neusbijholten en de schedelbasis.

Ook een gezondheidsvraag?

Op deze plek geven (medisch) specialisten antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan onze (medisch) specialisten? Stuur hem naar redactie@margriet.nl, o.v.v. ‘Vraag aan’.

Tekst | Marte van Santen

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-12. Je kunt deze editie nabestellen via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant