Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe herken je een melanoom?

moedervlek.jpg

Onderzoekers hebben ontdekt hoe een melanoom, één van de dodelijkste vormen van huidkanker, zich door het lichaam verspreidt. Maar hoe kun je dat vóór zijn? 

Een melanoom, meestal een donkergekleurde moedervlek, is de agressiefste en dodelijkste vorm van huidkanker, omdat er relatief snel uitzaaiingen ontstaan. Volgens RTL Nieuws komt er elke 52 minuten iemand in de wereld door een melanoom om het leven.

Melanoom stuurt signalen

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben ontdekt hoe een melanoom uitzaaiingen veroorzaakt. Zo blijkt dat een kwaadaardige moedervlek signalen zendt naar de onderliggende huid om die voor te bereiden op celverandering; hierdoor kan de kanker zich verspreiden.

Zo kun je een melanoom op tijd ontdekken

Gelukkig kun je de verspreiding van een melanoom ook vóór zijn. Volgens Stichting Melanoom, die eerder de campagne #checkjezelf lanceerde, zou maar liefst 99 procent van de mensen die melanoomkanker krijgen, de ziekte overleven als deze vroeg wordt ontdekt. Dit doe je door je huid te beschermen tegen zonnebrand en regelmatig te controleren of bestaande moedervlekken niet van vorm of kleur veranderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op
 Margriet.nl/nieuwsbrief

Welke factor?

Volgens dr. Soe Janssens, dermatoloog bij het Huid- en Melanoom Centrum Antoni van Leeuwenhoek, hoef je de zon niet strikt te mijden, als je maar zorgt dat je niet verbrandt. Insmeren dus! In het algemeen geldt: smeer je ’s zomers in Nederland bij dagelijkse buitenactiviteiten in met factor 15. In de winter houdt een dagcrème met een factor rimpels langer op afstand. Gebruik factor 30 als je op buitenlandse zon- en wintersportvakanties gaat.

Bron | nationalezorggids.nl, huidkanker.nl
Tekst | Rianne Marijs
Beeld | iStock

Ook interessant