Gezondheid

Hoe voelt het als je depressief bent? Dit zijn de symptomen

verlaten-voor-een-ander.jpg

‘Ik ben een beetje depri’. ‘Wat een deprimerende sfeer, zeg!’ We zeggen dit soort dingen vaak zonder erbij stil te staan wat een depressie eigenlijk echt betekent. En vaak wéten we dat ook niet. Dit zijn de symptomen.

Maar liefst een op de twintig volwassenen is depressief. Maar wat deze ziekte écht met iemand doet, snappen veel mensen niet. Volgens Esther van Fenema, psychiater bij het Leids Universitair Medisch Centrum, krijgen depressieve mensen vaak zelfs ‘onzinnige adviezen’, bijvoorbeeld dat ze eens iets leuks moeten doen. “Als je suikerziekte hebt, zegt niemand dat tegen je,” zegt Van Fenema in de krant Trouw. De psychiater vindt daarom dat iedereen de signalen van een depressie uit zijn hoofd moet leren, om de ziekte bij anderen of zichzelf te herkennen.

Wat houdt een depressie in?

Bij een depressie heb je last van een abnormaal sombere stemming. Of van verlies van interesse of belangstelling. Ook voor zaken die je normaal gesproken leuk vindt. Deze sombere stemming is bijna dagelijks voor het grootste deel van de dag aanwezig. Dit duurt ten minste twee weken. Daar komt een gebrek aan motivatie bij. Dit kan verlammend werken. Daardoor functioneer je slecht of helemaal niet in je gezin, op je werk en in je vrije tijd.

Zo herken je een depressie

Volgens psychiaters heb je officieel een depressie als je minstens twee weken lang minimaal vijf van de onderstaande klachten hebt.

  • Een sombere stemming;
  • Een duidelijk verminderde interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten;
  • Een verminderde eetlust en gewichtsverlies, of juist een toegenomen eetlust met gewichtstoename;
  • Slapeloosheid, slecht slapen of juist te veel slapen;
  • Geagiteerd en rusteloos zijn of juist geremd;
  • Vermoeidheid en verlies aan energie;
  • Gevoelens van waardeloosheid of overmatige schuldgevoelens;
  • Moeite hebben met concentreren, nadenken en beslissingen nemen;
  • Terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding.

Zelftest

Om te testen of je depressieve klachten hebt of mogelijk depressief bent, kun je een zelftest doen. Op omgaanmetdepressie.nl vind je een aantal betrouwbare zelftests, ook voor jongeren van 16 tot 25 jaar.

Bron | omgaanmetdepressie.nl, depressie.nl

Lees ook

Bekijk ook

Kun je door de krassen nauwelijks je tegenliggers zien? Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril.

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant