null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe groot is de kans dat het coronavaccin een allergische reactie veroorzaakt?

Vanaf 8 januari wordt in Nederland de eerste groep tegen het coronavirus gevaccineerd. Veel andere landen gingen ons al voor, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Daar kregen twee Britse zorgmedewerkers met allergieën begin december een allergische reactie op het Pfizer/BioNTech vaccin. Daarmee rijst de vraag: kan het coronavaccin voor een allergische reactie zorgen? En hoe vaak komt dit voor?

Hoe gevaarlijk is het coronavaccin als je bepaalde allergieën hebt?

Allergische reactie op het coronavaccin

Toen eerder deze maand twee Britse zorgmedewerkers met allergieën door het coronavaccin een allergische reactie kregen, adviseerde het Britse medicijnagentschap MHRA voor mensen met een geschiedenis van ernstige allergische reacties op voedsel, medicatie en vaccinaties om zich niet te laten inenten. De Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI) denkt daar echter anders over. Zij komen met het advies om je ook te laten inenten als je allergisch bent voor bepaalde voeding en medicatie.

Volgens de vereniging kunnen mensen met een ernstige of chronische allergie gewoon worden gevaccineerd. Uit onderzoek bleek zo'n allergische reactie op het coronavaccin erg zeldzaam. Mensen die eerder een algehele allergische reactie hebben gehad na een vaccinatie wordt echter wel aangeraden eerst te overleggen met een arts.

Kleine kans

Aan het RTL Nieuws legt immunoloog Ger Rijkers uit dat er mogelijk een kleine groep allergisch kan reageren op het vaccin, maar dat is volgens hem geen reden om niet te vaccineren. Rijkers stelt dat inmiddels al honderdduizenden tot misschien wel miljoenen mensen met allergieën het coronavaccin toegediend hebben gekregen, waarvan lang niet iedereen ook een allergische reactie kreeg op dit vaccin. Een ernstige allergie betekent volgens de immunoloog dus niet dat je automatische een allergische reactie krijgt.

Lees ook: Dít is wanneer jij naar verwachting een coronavaccinatie mag halen

Oorzaak van een allergische reactie

Farmaceut Pfizer heeft na de twee allergische reacties in Groot-Brittannië de lijst met ingrediënten openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat er veel vet- en zeepachtige stoffen en een beetje suiker in het vaccin zit. Het is nog niet bekend waardoor een allergische reactie op het coronavaccin kan ontstaan. Er zijn geen onderdelen in het vaccin of de toegevoegde producten waarvan het duidelijk is dat dat een reactie veroorzaakt. Hoewel de kans op een allergische reactie en het gevaar hiervan klein is, is er volgens Rijkers wel een algemene waarschuwing uitgegaan en adviseert de overheid mensen met ernstige allergieën om na de vaccinatie in de buurt te blijven. Vaak treedt zo’n reactie binnen een halfuur tot een uur na de inenting op, waardoor medewerkers kunnen ingrijpen als het toch misgaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 02 ligt nu in de winkel! In dit nummer een interview met Loretta Schrijver, lekker fit het nieuwe jaar in (met weekplan), winterpastels en wol en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden