Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe goed is jouw gehoor?

hoortest-gehoorschade.png

– In samenwerking met Specsavers – 

Een goed gehoor is onmisbaar. Niet alleen om te communiceren, maar ook voor je eigen veiligheid én om van het leven te blijven genieten. Wacht daarom niet te lang als je gehoorproblemen hebt – of denkt te hebben – en ga eens langs bij de audicien!
En: hoortoestellen zijn allang geen grote plastic gevallen meer. 

Hoe ontstaat gehoorschade?

“Na je dertigste gaan de trilhaartjes in je oren langzaam slijten”, vertelt Cindy Egging van Specsavers. “Het gevolg is dat ons gehoor geleidelijk aan achteruit gaat. Gehoorverlies is dus een natuurlijk onderdeel van het ouder worden.” Daarnaast kan gehoorschade ook het gevolg van zijn van te veel of langdurige blootstelling aan harde geluiden. Vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk zijn. Als de trilharen in je binnenoor eenmaal beschadigd zijn, kun je dit niet meer terugdraaien.

Wat zijn de eerste symptomen van gehoorproblemen?

Volgens de Nationale Hoorstichting heb je niet meteen door als je gehoor achteruitgaat, want gehoorverlies gaat altijd geleidelijk. Dit zijn de eerste tekenen:

  • Bij beginnend gehoorverlies hoor je zachte geluiden niet meer goed. Je vraagt vaker ‘wat zeg je?’ Ook merk je dat je mensen niet goed verstaat als er achtergrondgeluid is. 
  • In een verder stadium hoor je ook harde geluiden niet meer zo goed. Zo zet je bijvoorbeeld automatisch de televisie wat harder.
  • Als gehoorverlies al ver gevorderd is, hoor je alle geluiden zachter en anders: vervormd, dof en onverstaanbaar.

“Mensen met een hoortoestel vertellen me vaak dat ze veel lekkerder in hun vel zitten nu ze weer goed kunnen horen. Dat gevoel gun ik iedereen.” – Cindy Egging van Specsavers

Eenzaamheid en sociaal isolement

Als je gehoor minder wordt, is het belangrijk om meteen naar een audicien te stappen voor een hoortest. Want gehoorverlies kan vervelende consequenties hebben. Egging. “Verminderd gehoor kan niet alleen leiden tot gevaarlijke situaties in het verkeer, ook de sociale impact is enorm. Als mensen voor het eerst bij mij komen, hoor ik vaak dat ze minder goed aan gesprekken kunnen meedoen en zich daarom afzijdig houden. Als dit structureel gebeurt, kan dit leiden tot eenzaamheid en sociaal isolement.”

“Wij adviseren klanten van 50 jaar en ouder om ieder jaar een hoortest te laten uitvoeren”

Uit onderzoek van Specsavers blijkt dat mensen met gehoorverlies vaak te lang wachten met het zoeken van hulp. Naast ontkenning speelt ijdelheid een grote rol hierbij. “Op het dragen van een hoortoestel rust nog steeds een taboe. Gelukkig zijn het allang geen grote plastic gevallen meer. Tegenwoordig zijn ze zo klein dat je niet eens meer ziet dat je een hoortoestel draagt. En nog belangrijker: een hoortoestel vertraagt verdere achteruitgang van het gehoor, omdat een hoortoestel je hersenen stimuleert”, vertelt Egging.

Twijfel je over je gehoor, kom dan eens langs!

Als je gehoorproblemen hebt – of denkt te hebben – stap dan eens binnen bij Specsavers voor een hoortest. Bij Specsavers werken gediplomeerde audiciens. Zes dagen per week kun je een afspraak maken voor een gratis hoortest. Hiervoor heb je geen verwijsbrief van de huisarts of KNO arts nodig. Kijk snel naar de dichtstbijzijnde hoorwinkel bij jou in de buurt.

Ook interessant