Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe goed is jouw gehoor? Doe de test!

hoe-goed-is-jouw-gehoor.jpg

Een goed gehoor is onmisbaar. Je gehoor is niet alleen essentieel om te communiceren met je omgeving, maar ook voor je evenwicht. Wil je weten hoe het met jouw gehoor  gesteld is? Doe dan snel de test onderaan dit artikel!

Ons land telt redelijk veel slechthorenden. De Raad voor Gezondheidsonderzoek maakte in 2003 op basis van verschillende registraties en onderzoeken de inschatting dat ongeveer een op de tien Nederlanders slechthorend is. Dat betekent dat bijna 1,5 miljoen Nederlanders kampen met een slecht gehoor, veroorzaakt door lawaaischade en stijgende leeftijd. Door bevolkingsgroei en vergrijzing ligt dat aantal waarschijnlijk nog hoger, omdat de hoeveelheid mensen met ouderdomsslechthorendheid de afgelopen tien jaar sneller is toegenomen dan in de tien jaar daarvoor. Uit schattingen van de KNO-vereniging blijkt dat daarnaast 1 miljoen mensen last hebben van tinnitus (oorsuizen).

Hoe ontstaat gehoorschade?

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit gebeurt naarmate je ouder wordt (door natuurlijke slijtage), maar kan ook het gevolg zijn van te veel of langdurige blootstelling aan harde geluiden. Vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk zijn. Als de trilharen in je binnenoor eenmaal beschadigd zijn, hoor je slechter en kan er een terugkerende piep of ruis in je oor ontstaan.

Wat zijn de eerste symptomen van gehoorproblemen?

Volgens de Nationale Hoorstichting heb je het niet meteen door als je gehoor achteruitgaat, want gehoorverlies gaat altijd geleidelijk. Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn om (ook) psychische problemen te voorkomen. Dit zijn de eerste tekenen van gehoorproblemen:

– Bij beginnend gehoorverlies hoor je zachte geluiden niet meer goed. Mensen spreken je dan ook vaker aan op het feit dat ze je niet hebben gehoord. Ook merk je dat je mensen niet goed verstaat als er achtergrondgeluid is.

– In een verder stadium hoor je ook harde geluiden niet meer goed. Zo zet je bijvoorbeeld automatisch de televisie wat harder.

– Als gehoorverlies al ver gevorderd is, hoor je alle geluiden zachter en anders: vervormd, dof en onverstaanbaar.

Depressie en somberheid

Uit onderzoek van de American Psychological Association blijkt dat gehoorverlies niet altijd wordt behandeld. Gemiddeld wachten mensen zes jaar tot ze hulp zoeken. Ontkenning en ijdelheid spelen hierbij een rol. Daarnaast zijn veel mensen zich er niet van bewust hoeveel geluid en gesprekken ze missen. Mensen die geen gehoorapparaat gebruiken, hebben bovendien vijftig procent meer kans om depressief of somber te raken dan mensen die wel een gehoorapparaat dragen. Ook dat komt uit dit onderzoek naar voren .

“Woede, frustratie, depressie en angst komen allemaal veel voor bij mensen die ontdekken dat ze slecht horen. Mensen ertoe bewegen om de laatste technologie op het gebied van gehoorapparaten te gebruiken, kan ze de controle over hun leven teruggeven. Het zorgt vaak dat ze emotioneel stabieler worden en (weer) veel beter functioneren,” aldus dokter David Myers tijdens de jaarlijkse conventie van de American Psychological Association.

Doe de hoortest!

Wil je weten hoe het gesteld is met jouw gehoor? Doe dan snel de hoortest van de Nationale Hoorstichting! Als je je gehoor uitgebreid wilt laten onderzoeken, ga dan langs de huisarts of audicien. Zij adviseren ook wat de mogelijke vervolgstap kan zijn.

Bron | Nationale Hoorstichting 

Ook interessant