Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Als je deze bloedgroep hebt, ben je extra bijzonder

fietsen.jpg

Heb jij bloedgroep O-negatief? Dan ben je de meest ideale kandidaat om bloeddonor te worden. Dit type bloed kan in noodgevallen aan iedere patiënt worden gegeven, ongeacht welke bloedgroep hij of zij heeft. Maar wanneer mag je eigenlijk donor worden?

Vandaag, op 14 juni, is het Wereld Bloeddonordag. Op deze dag worden donoren wereldwijd bedankt voor hun belangeloze bijdrage en staan we weer even stil bij het belang van het geven van bloed. Want er is een aanhoudende behoefte aan meer donoren.

Wanneer mag je bloed geven?

Iedereen tussen de achttien en 65 jaar met een gewicht van meer dan vijftig kilo kan in principe bloeddonor worden. Dit geldt natuurlijk ook als je een andere bloedgroep hebt dan O-negatief! In een ideale situatie krijgen patiënten bloed dat gelijk is aan hun eigen bloedgroep, dus alle ‘typen’ zijn welkom. Wel gaat de veiligheid van het bloed voor alles. Als je je aanmeldt als nieuwe bloeddonor, word je daarom eerst gekeurd om te bepalen of je voldoet aan alle veiligheidscriteria. Zo kun je geen donor worden als er bijvoorbeeld een infectieziekte in je bloed wordt gemeten, zoals syfilis of hepatitis. Dit zijn aandoeningen die je bij je kunt dragen zonder dat je het zelf merkt, een van de redenen dat er extra goed op wordt getest.

Tien tot vijftien minuten

Een bloeddonatie duurt tien tot maximaal vijftien minuten. Samen met het invullen van de vragenlijst, de keuring en de rusttijd na het geven van bloed kost een bezoek aan de bloedbank je drie kwartier tot een uur. Mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed geven en vrouwen drie keer. Het lichaam heeft tijd nodig om de rode bloedcellen die met de donatie zijn afgestaan weer aan te maken. Daar is onder andere ijzer voor nodig. Mannen hebben over het algemeen een grotere ijzervoorraad dan vrouwen. Hoe vaak je precies wordt opgeroepen, is afhankelijk van je bloedgroep. De bloedgroep O-negatief is vaker nodig dan andere. Dat komt doordat dit type bloed in noodgevallen aan iedere patiënt kan worden gegeven.

Kijk voor meer informatie op de website van Sanquin.

Zo gaat bloed geven in zijn werk

Ook interessant