Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Hoe goed het coronavaccin écht beschermt tegen verspreiding deltavariant

hoe-goed-beschermt-coronavaccin-tegen-deltavariant.jpg

Een coronavaccin neem je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Naast een ernstig ziekteverloop voorkomt het namelijk grotendeels ook dat je het coronavirus overdraagt. Maar hoe goed beschermt het coronavaccin precies tegen het de besmettelijkere deltavariant?

Daar geeft het RIVM nieuwe, belangrijke cijfers over.

Hoe goed beschermt het coronavaccin tegen de deltavariant?

Het RIVM nam data onder de loep uit het bron- en contactonderzoek van GGD’s. Er werd specifiek gekeken naar de gegevens uit augustus en september 2021, waarin de deltavariant dominant was. Wat blijkt? Volledig gevaccineerde mensen die toch positief testen op corona, dragen het virus 63 procent minder vaak over dan mensen die niet gevaccineerd zijn. En is een gevaccineerde huisgenoot besmet? Dan is de kans dat jij ook ziek wordt 40 procent lager dan wanneer je huisgenoot níet gevaccineerd is. Kortom: de kans op verspreiding van het coronavirus is, ook in het geval van de besmettelijkere deltavariant, overduidelijk kleiner. Dus hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe minder ook de deltavariant zich kan verspreiden.

Iets minder goede bescherming dan tegen alfavariant

Begin dit jaar was niet de deltavariant, maar de alfavariant van het coronavirus dominant in Nederland. Het coronavaccin werkt net iets beter tegen de alfa- dan tegen de deltavariant, blijkt nu. Eerder onderzoek van het RIVM wees namelijk uit dat mensen die na volledige vaccinatie besmet raakten, het virus 73 procent minder vaak overdroegen dan niet-gevaccineerde mensen. Het coronavaccin beschermt dus 10 procent beter tegen de alfavariant dan tegen de deltavariant, luidt de conclusie. Alsnog noemt het RIVM de bescherming die het vaccin biedt tegen de deltavariant ‘aanzienlijk’.

Lees ook:
Ook mensen uit déze zeven groepen kunnen dit jaar een griepprik halen

Welk coronavaccin beschermt het best tegen de deltavariant?

Voor nu is dit in elk geval goed nieuws over de werking van het coronavaccin. Toch blijft volgens het kabinet een derde en mogelijk ook vierde vaccin nodig voor bepaalde kwetsbare groepen. En welke coronavaccins beschermen eigenlijk het best tegen de deltavariant? Daar is in het buitenland al onderzoek naar gedaan, met deze voorlopige resultaten.

Bron | RIVM
Beeld | Getty

Ook interessant