Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe gezond zijn kruidnoten?

15712941_ml.jpg

Piet strooit er rijkelijk mee rond, maar is deze lekkernij wel zo gezond? Een handje kruidnoten bevat algauw 48 calorieën, een stukje marsepein 108 calorieën en een blokje gevuld speculaas bevat maar liefst 144 calorieën.

Taaitaai versus chocolade kruidnoten

Wil je iets verantwoordelijker snoepen tijdens sinterklaasavond? Kies dan bijvoorbeeld voor taaitaai (62 calorieën) in plaats van bijvoorbeeld zoete kruidnoten met chocolade (101 calorieën per handje). Bekijk hieronder in de tabel hoeveel vet en calorieën het snoepgoed bevat.

Product         Kcal         Totaal vet  Verzadigd vet
stukje taaitaai 62 0 0
handje pepernoten 31 0 0
handje kruidnoten 48 2 1
tien chocolade kruidnoten 101 5 3
speculaasje 48 2 1
stukje marsepein 108 4 0
blokje gevulde speculaas 144 8 2
stukje banketletter 113 6 2
kleine reep pure chocolade 135 8 5

Tabel: Voedingscentrum

Recept suikervrije kruidnoten

Wil je zelf kruidnoten bakken zodat je de ingrediënten kunt bepalen? Bekijk hieronder een recept voor suikervrije kruidnoten.

Ingrediënten
– 100 gram plantaardige boter
– 250 gram volkorenmeel
– 75 gram oerzoet/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker
– 1/4 tl stevia (20x geconcentreerd, of 1 tl van een normale concentratie)
– 2 tl bakpoeder
– 2 tl speculaaskruiden
– snufje zout
– 1 biologisch eigeel
– 3 el sojamelk

Zo maak je het!
1
. Verwarm de oven voor op 150 graden, doe alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar.
2. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg het eigeel en de sojamelk bij de boter en meng het geheel goed. Doe dan het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed door, het wordt een plakkerig deeg. Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat. Ga door tot de bakplaat vol is. Houd er wel rekening mee dat de kruidnoten nog ‘groeien’, dus laat er wat ruimte tussen.
4. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven. Laat het even afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten. Smullen maar!

Dit is een recept uit ’51 Suikervrije recepten voor Sinterklaas, Kerst en Oudjaar’. door Miss Natural

Lees ook:

Bekijk ook:

De beste artikelen gratis ontvangen in je mailbox? Word lid van de Margriet nieuwsbrief. 

 

Ook interessant