Margriet logo
null Beeld

Hoe gezond zijn koffiepads?

Koffiefilters vangen schadelijke stofjes uit koffiebonen op. Maar geldt dat ook voor de dunnere koffiepads? En hoe zit het met dat schuimkraagje van varkensvet?

Volgens de Gezondheidsraad is het beter om filterkoffie te drinken. Koffiebonen bevatten namelijk de cholesterolverhogende stofjes cafestol en kahweol. Een papieren filter kan deze stofjes tegenhouden, ze blijven dan in het filter hangen. Bij cafetièrekoffie en Turkse koffie drijven de stofjes daarentegen in je koffiemok.

Koffiepads hebben dunnere filter

Maar hoe zit het dan met koffiepads? Die hebben ook een papieren filter, maar deze is wel dunner dan die van een gewone koffiefilter. Om precies te zijn: gewone koffiefilters zijn 0,104 millimeter dik, coffeepads zijn gemiddeld 0,061 millimeter dik.

Wel dik genoeg

Toch zijn ze daarmee volgens een onderzoek van de Gezondheidsraad in staat om het grootste deel van de schadelijke stofjes op te vangen. In koffie van koffiepads komen de stofjes cafestol en kahweol dan ook nauwelijks voor, aldus het Voedingscentrum. "Filterkoffie en koffie van koffiepads vallen in de categorie gefilterde koffie," legt een woordvoerder uit, "net als oploskoffie en automatenkoffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat."

Varkensvet in koffiepads?

Een paar jaar geleden ging het gerucht de ronde dat er varkensvet in koffiepads zou zitten. Deze zou voor het zachte schuimkraagje op de koffie zorgen. Maar dat lijkt een broodje-aapverhaal. "Wij kennen dit verhaal niet," vertelt de woordvoerder van het Voedingscentrum. "Koffiepads voor zwarte koffie bevatten honderd procent pure koffie. Is er meer dan alleen koffie gebruikt in de pads, dan staat dit op het etiket. Soms wordt een toevoeging als E-nummer vermeld; dan kun je op onze website opzoeken wat voor stof dat is."

Koffie is gezond!

Je verwacht het misschien niet meer na al het praten over cholesterolverhogende stofjes in koffie, maar filterkoffie is best gezond! Volgens de Gezondheidsraad hangt het gebruik van koffie samen met een lager risico op hartziektes, beroerte en diabetes. Ook een Amerikaanse gezondheidscommissie zei eerder dit jaar dat het goed is om elke dag drie tot vijf koppen van het zwarte wonderelixer te drinken (zwangere vrouwen maximaal twee).

Espresso: onduidelijk

Lastiger te duiden is espresso. Espresso en koffie uit koffieautomaten waarin de koffie vers wordt gezet kunnen beide zowel in de categorie ongefilterde als gefilterde koffie vallen, afhankelijk van het type automaat en het soort koffie en filter dat wordt gebruikt.

Meer over koffie

Hoeveel koffie is gezond?

Koffiecreamer: kokosvet in je koffie

Mooi: zo maak je een hartje in je koffie

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden