Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Even een frisse neus halen? Zó (on)gezond is de Nederlandse buitenlucht (en op deze plek is ‘ie het gezondst)

nederlandse-buitenlucht-gezond.jpg

Van ons (thuis)kantoor naar de bank en van de bank naar bed: we spenderen veel tijd binnenshuis. En dat terwijl een frisse neus halen zo gezond is. Maar hoe schoon en gezond is die Nederlandse buitenlucht tegenwoordig nog met alle luchtvervuiling? We zochten het uit. 

En op déze plek in Nederland kun je de gezondste lucht inademen. 

Hoe gezond is de Nederlandse buitenlucht? 

Even een frisse neus halen klinkt als een goed idee, maar volgens Milieudefensie is de Nederlandse buitenlucht bijna overal ongezond. De grootste boosdoener? Het verkeer. Hierdoor hangt er op veel plekken te veel stikstofdioxide of fijnstof in de lucht. Adem je dat in? Dan kun je last krijgen van gezondheidsklachten zoals kortademigheid, benauwdheid of astma. Daarnaast raakt de buitenlucht ook vervuild door industrie, landbouw, luchtvaart, scheepvaart en intensieve veeteelt. Nederland heeft voor Europese begrippen een sterk vervuilde buitenlucht. Volgens Milieudefensie is de Europese wet voor luchtkwaliteit nog te slap. Ook de Gezondheidsraad bevestigt dat de Europese normen onze gezondheid niet voldoende beschermen. 

Zelfs lagere concentraties fijnstof kunnen al schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo kan ongezonde lucht bijvoorbeeld het risico op astma, COPD en longkanker verhogen. Ook verergert het longziekten. Naast longproblemen kan luchtvervuiling ook hart- en vaatziekten veroorzaken.

Dodelijker dan roken

Naar schatting sterven in ons land jaarlijks zo’n 12.000 mensen een vroegtijdige dood door luchtvervuiling. Tienduizenden mensen zijn langdurig ziek door de ongezonde lucht. Gemiddeld leven mensen 2,9 jaar korter bij een verhoogde concentratie giftige stoffen, zoals uitlaatgassen en industriële vervuiling. Daarmee concluderen onderzoekers van het Duitse Max Planck Instituut dat luchtvervuiling dodelijker is dan roken. Dat laatste verkort de gemiddelde levensverwachting namelijk met 2,2 jaar. 

Lees ook: Blootstelling aan luchtvervuiling: kun je dat zelf verminderen?

Gezonde lucht

Op een kaart op de website van Milieudefensie is precies te zien op welke plekken te veel luchtvervuiling is, het risico op fijnstof hoog is en waar de Europese wet wordt overschreden. Volgens de organisatie kun je alleen op Vlieland en Schiermonnikoog nog de gezonde Nederlandse buitenlucht inademen, maar moet je in de rest van het land oppassen. 

Bron | Milieudefensie, RIVM, Longfonds, NU.nl
Beeld | Getty Images

M39 Cover HR JPG

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: happy ouder worden, blaasontsteking: zo kom je er snel vanaf, een openhartig interview met Ernst Daniël Smid, tips om gelukkig terug naar kantoor te kunnen gaan en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant