Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo (on)gezond is het om vaak in bad te gaan

in-bad-gaan-gezond.jpg

Jezelf even lekker verwennen met een warm bad, flink wat schuim en een heerlijke badolie. Je komt er helemaal van tot rust. Maar is het eigenlijk wel zo gezond om in bad te gaan? 

Sommige mensen zijn dol op urenlang badderen, terwijl een ander toch liever een snelle douche neemt. Hoe gezond is dat warme water eigenlijk?

Herkomst van badderen

In bad gaan bestaat natuurlijk al eeuwenlang. Zo ben je misschien wel eens naar een badhuis geweest, dat stamt uit de tijd van de Romeinen. En waarschijnlijk ken je de verhalen wel over Cleopatra die dagelijks in een bad met ezelinnenmelk zat omdat ze daardoor eeuwig jong en gezond zou blijven. Maar ook in China is badderen al eeuwen populair. Daar werden bloemen en kruiden aan het badwater toegevoegd om de zogeheten Yin te herstellen en helemaal tot rust te komen.

Badderen maakt gelukkig

In 2002 deed psycholoog Neil Morris onderzoek naar het psychologische effect van in bad gaan. Hieruit bleek dat je in bad het gelukshormoon serotonine aanmaakt. Daarnaast bleek het warme water stress weg te nemen en dus te leiden tot meer ontspanning. Thijs Eijsvogels, onderzoek van het Radboud UMC, wijdt dit ontspannen gevoel aan het effect van warm water op je lichaam. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten in je huid verwijden. Hierdoor nemen je hartslag en energie toe, zonder dat je je hoeft in te spannen. Je verbrandt met in bad gaan zelfs meer calorieën dan als je bijvoorbeeld op de bank ligt. 

Lees ook: Zóveel calorieën verbrand je met een uur in bad liggen en niets doen (en het is veel!)

Niet zo gezond voor je huid

Helaas is in bad gaan niet alleen maar gezond. Dermatoloog Marjolein Leenarts vertelt aan NU.nl namelijk dat dat warme water geen positief effect heeft op je huid. Het warme water op je huid verdampt namelijk en neemt daarmee ook water uit je huid mee. Dat samen met het sop waarmee je je bad vaak rijkelijk vult, zorgt ervoor dat je huidvetten verliest. Heb je snel last van een droge huid? Dan hebben we dus slecht nieuws, je kunt het badderen dan beter (vaker) overslaan. 

Nooit meer in bad

Nu hoef je ook niet helemaal afscheid te nemen van het bad, maar houd het speciaal. Bijvoorbeeld door één keer per week zo’n verwenmomentje in te plannen. Leenarts raadt daarnaast aan om niet al te lang in bad te blijven liggen, badproducten op oliebasis te gebruiken en jezelf na het badderen goed in te smeren met een bodycrème of vette zalf. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | NU.nl
Beeld |iStock

Ook interessant