Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe gezond is een tosti?

hoe-gezond-is-een-tosti.png

Heerlijk zo’n tosti ham-kaas op z’n tijd. Maar is een tosti niet ongezonder dan een dubbele boterham met kaas en ham? 

Het antwoord is nee. Dat een tosti ongezonder is dan een boterham, is een misverstand. Beide bevatten evenveel calorieën en vet. Het verhitten verandert daar niets aan. Een tosti met kaas lijkt wel vetter, maar dat komt doordat de vetten in de kaas door verhitting vrijkomen. Je kunt het vet dan beter zien. Maar dat betekent niet dat het slechter voor je is. Ook is het niet zo dat je lichaam vetten op een andere manier opneemt als ze worden verhit. Verhit of niet: je lichaam verwerkt verwarmde kaas op dezelfde manier als niet verwarmde kaas.

Veilig verhitten

Als je een tosti maakt, let er dan wel op dan je hem niet laat aanbranden. Zijn er zwarte randjes te zien? Snijd die dan weg. De verbrande stukjes kunnen pak’s bevatten, dat zijn schadelijke stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn.

Hoe maak je een tosti gezonder?

Een klassieke tosti, bestaande uit 2 witte boterhammen, besmeerd met halvarine en belegd met 1 plak 48+ kaas en één plak ham, bevat 365 calorieën, 12 gram verzadigd vet en 1,7 gram vezels. Wil je een gezondere tosti , neem dan 2 volkoren boterhammen, besmeerd met halvarine en belegd met één plak 30+ kaas en één plak ham. Deze variant bevat 310 calorieën, 5 gram verzadigd vet en 4,6 gram vezels. Vezels helpen onder andere bij een goede stoelgang.

Let op met sausjes

Het beste is natuurlijk om je tosti zonder saus te eten. Maar eet je hem liever mét, dan kun je het beste ketchup gebruiken. Als je op je calorieën wilt letten tenminste. Ketchup is gemaakt van tomaten en levert nagenoeg geen vet en minder calorieën dan bijvoorbeeld mayonaise. In het algemeen geldt ook dat rode sausjes minder calorieën bevatten dan witte.

BronVoedingscentrum

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant