Het water loopt ons nou niet bepaald in de mond wanneer we denken aan de schil van een kiwi. Maar dat harige schilletje schijnt dus kerngezond te zijn, en daarom kun je je kiwi altijd beter met schil eten.
We weten allemaal wel dat kiwi’s goed voor je zijn. Zo bevatten ze van alle vruchten veruit de meeste vitamine C. Maar wist je dat je zelfs de schil van dit kleine bolletje kunt eten? Nieuw-Zeelandse kiwiboeren schijnen de vrucht letterlijk met huid en haar te verorberen.
Veel vezels
Reden: de schil van een kiwi bevat heel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en geven je een voldaan gevoel, waardoor je gemakkelijker op gewicht kunt blijven. Sommige vezels hebben zelfs een gunstig effect op het cholesterolgehalte, en verlagen daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
Durf jij het aan? Probeer het dan eerst met een gele kiwi, die hebben amper haartjes. De haartjes van een groene variant kun je eventueel afborstelen, maar dat hoeft eigenlijk ook niet. Wij namen de proef op de som en je proeft er inderdaad veel minder van dan je zou denken. Vergeet niet eerst het fruit af te spoelen. Een appel was je immers ook voordat je hem in je mond stopt.
Heb je toch geen zin je kiwi met schil te eten? Verwerk dan eens (halve) kiwi met schil in een smoothie. We beloven dat je er dan helemaal niets van proeft.