null Beeld

Hoe gevaarlijk is het eigenlijk om een haar uit een moedervlek te trekken?

Als je weleens een zwart haartje weghaalt of je armen en benen epileert, heb je je vast afgevraagd: is het verwijderen van een haar uit een moedervlek gevaarlijk? En zo ja, hoe schadelijk is dit? Dermatoloog Dr. Leenarts geeft het antwoord.

Op internet circuleren de meest uiteenlopende en opmerkelijke antwoorden op bovenstaande vraag. Zo zou het uittrekken van een haartje uit een moedervlek ervoor zorgen dat cellen onrustig of actief worden, waardoor er een mutatie in DNA kan plaatsvinden en het risico op (huid)kanker groter wordt. Daarnaast wordt er melding gemaakt van het risico op infectie. Het epileren van een haartje laat tenslotte een klein wondje achter, waardoor een infectie of ontsteking op de loer ligt, met alle risico’s van dien.

Haar uit een moedervlek trekken is gevaarlijk: fabel of feit?

Grote gevolgen voor een kleine handeling dus, zo lijkt het. Maar wat is daarvan nou écht waar? We vroegen het Dr. Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en auteur van het Handboek over de Huid 0-4 jaar. “Het is een fabel dat het uittrekken van een haar de structuur van een moedervlek zou aantasten of dat het, zoals je tijdens het googelen kunt lezen, kankerverwekkend zou zijn. Het is zeker niet schadelijk om te doen. En ook de haargroei op zich is meestal niet gevaarlijk. Dat is zelfs eerder een goed teken: zo’n moedervlek heeft vaak een gezonde structuur.” Ook de kans op een infectie is volgens haar verwaarloosbaar. “Je kunt het vergelijken met het epileren van je benen, dat laat ook kleine gaatjes achter, maar leidt niet altijd tot een infectie.”

Advies voor het epileren van moedervlekken

Het uittrekken van haren kan zelfs geen kwaad als je dit herhaaldelijk doet, dus als je na het teruggroeien opnieuw epileert? “Het kan geen kwaad, ook al doe je het een miljoen keer. Vind je de moedervlek met haar echt storend, dan kun je met een huidtherapeute bespreken of ze de haar kan weghalen door elektrische epilatie. Zelf scheren is ook een optie. Laserbehandeling wordt niet gedaan op een moedervlek. Je kunt de moedervlek ook in zijn geheel weg laten halen. Hoewel het haartje ook dan wel terug kan komen; het groeit soms nog door het littekenweefsel heen.”

Naar de huisarts

Goed, haartjes in een moedervlek (en het verwijderen daarvan) kunnen dus niet veel kwaad. Maar wanneer moet je wél naar een moedervlek laten kijken? “Stelregel één: zie je veranderingen optreden of vertrouw je het niet, ga dan naar je huisarts. Een goede methode om moedervlekken in de gaten te houden, is trouwens de ABCDE-methode, zoals hieronder beschreven. Wat ook altijd goed werkt, is het maken van een foto, zodat je zelf goed in de gaten kunt houden of moedervlekken veranderen.”

De ABCDE-methode

Ga naar de huisarts als:

Asymmetry: de ene helft anders is dan de andere helft, de moedervlek is dus niet symmetrisch.

Border: de randen grillig en onregelmatig zijn.

Color: er meer dan twee verschillende kleuren zichtbaar zijn (zwart, blauw, grijs, bruin, rood of wit).

Diameter: de vlek groter is dan 6 mm. Onrustige of kwaadaardige moedervlekken, oftewel melanomen, hebben vaak een doorsnede groter dan 6 mm.

Evolution: de moedervlek veranderd is.

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden