Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hoe gevaarlijk is een parasiet voor je gezondheid?

Net als virussen en bacteriën kan een parasiet je ziek maken via je eten. Toch hoef je niet altijd direct besmet te worden. Vooral voor mensen met lage weerstand en zwangere vrouwen is een parasiet gevaarlijk.

De kans op besmetting via een parasiet is klein, maar toch kan je er goed ziek van worden.

Wat is een parasiet eigenlijk?

Parasieten zijn organismen die planten of dieren als een soort gastheer gebruiken. Voor deze gastheer loopt het alleen niet zo leuk af, want als een parasiet zich voortplant gaat dit ten koste van het dier of plant. Bij dieren leven ze op de huid, bijvoorbeeld als vlooi of teek, maar ook in de darmen als aarsmaden, lintwormen of toxoplasma gondii.

Besmettelijke parasieten

Niet alle parasieten zijn gevaarlijk voor de mens, maar er zijn er een paar die mensen via eten kunnen besmetten. Dat zijn parasitaire wormen en eencellige parasieten. Dit wil dus niet zeggen dat je altijd besmet of erg ziek wordt. Het Voedingscentrum heeft de besmettelijke parasieten op een rijtje gezet:

Toxoplasma gondii

Deze parasiet kan in rauw vlees zitten, in de kattenbak en in de aarde in je tuin.

Giardia lamblia en Cryptosporidium parvum

Deze parasiet zit in oppervlaktewater. In Nederland wordt het drinkwater zo goed gezuiverd dat je dit zonder gevaar kunt drinken.

Echinococcus multilocaris

Deze parasiet is beter bekend als de vossenlintworm. Deze leeft op zelf geplukte bosvruchten en paddenstoelen uit Zuid-Limburg, Oost-Groningen en Midden- en Zuid-Europa.

Trichinella spiralis

Ook deze parasiet bevindt zich in vlees, maar in vlees uit Nederland komt dit nauwelijks voor. Ga je binnenkort naar Oost- of Zuid-Europa? Dan moet je goed opletten dat als je varkensvlees of wild zwijn eet, dit goed doorbakken wordt.

Haringworm

De naam zegt het eigenlijk al, deze parasitaire worm zit in haring, maar ook in andere vissoorten zoals makreel, tonijn en wilde zalm. In Nederland loop je echter weinig gevaar, daar komt de haringworm bijna niet meer voor.

Cyclospora cayatenensis

Deze parasiet kan voorkomen in geïmporteerd groente en fruit uit (sub)tropische landen.

Gevaar van een parasiet

Eigenlijk is de parasiet voornamelijk voor zwangere vrouwen en mensen met een lage weerstand gevaarlijk. Als je via je eten een parasiet binnenkrijgt, dan kan deze zich vanuit je darm verspreiden naar je spieren, ogen, lever of zelfs je hersenen.

De meest voorkomende symptomen zijn hevige buikpijn, diarree, (chronische) spierpijn, oedeem, jeuk, koorts, griepklachten of oververmoeidheid. Mocht je een of meerdere van deze klachten hebben, dan kun je het beste even langs je huisarts gaan.

Zwanger of lage weerstand

Vooral als je zwanger bent moet je snel aan de bel trekken. Hoe ernstig de situatie is, hangt af van hoe lang je al zwanger bent. Vooral de Toxoplasma gondii is hierbij gevaarlijk. Deze parasiet kan bijvoorbeeld vroeggeboorte of zelfs dodelijke gevolgen hebben voor je baby. Heb je een lage weerstand of bijvoorbeeld chronische bronchitis, nierziekte of kanker, dan heb je ook meer risico om ziek te worden van een parasiet.

Voorkom besmetting

Om te voorkomen dat je besmet raakt, raadt het Voedingscentrum aan je groente en fruit grondig te wassen en je vlees goed te bakken. Zeker door eten op de goede manier te koken en bakken kun je de parasiet onschadelijk maken. Vermijd daarnaast rauwe melk of producten die daarvan gemaakt zijn, en drink in het buitenland liever geen kraanwater.

Wil je dit wel doen, kook het water dan eerst om de parasiet te elimineren. Mocht je vlees willen invriezen, doe dit dan op -12°C en minstens voor 2 dagen om zeker te zijn dat de parasiet echt dood is. En daarnaast is het ook belangrijk om altijd goed je handen te wassen, zeker nadat je rauw vlees hebt aangeraakt, de kattenbak hebt verschoond of in de tuin hebt gewerkt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum

Beeld | iStock

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden