Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe gevaarlijk is brandend maagzuur?

brandend-maagzuur-is-dat-eigenlijk-gevaarlijk-5-vragen-en-antwoorden.jpg

Oprispingen, zuur, krampen… Als je last hebt van brandend maagzuur kan dat behoorlijk vervelend zijn. Hoe gevaarlijk is deze kwaal eigenlijk?

We vertellen het je in vijf vragen en antwoorden.

1. Wat is brandend maagzuur en wat voel je?

Brandend maagzuur is de meest voorkomende maagklacht in alle westerse landen, maar de term is wat misleidend. Maagzuur brandt namelijk altijd. Bedoeld wordt dat er maagsap vanuit de maag in de slokdarm terechtkomt. Deze zogenoemde ‘reflux’ veroorzaakt het bekende zuurbranden. Doordat in dit gebied veel zenuwen lopen die ook worden geprikkeld wanneer het hart te weinig bloed krijgt, kan brandend maagzuur klachten geven die vrijwel niet zijn te onderscheiden van die van een hartinfarct: pijn op de borst, een benauwd gevoel en soms zelfs uitstraling naar nek en schouderbladen. Zoek bij zulke klachten altijd medische hulp. Zo’n twintig procent van de mensen die een hartinfarct hebben, denken dat er iets met hun maag is.

2. Wat is de oorzaak?

Bij brandend maagzuur is er geen sprake van te veel of te zuur maagzuur. Maagsap hoort juist extreem zuur te zijn, want alleen dan kan het de enzymen activeren die nodig zijn om je eten te kunnen afbreken. Het dikke slijmvlies dat de maagwand bedekt, vormt een zuurbestendige buffer tussen het maagzuur en de maagspier. Pas als er maagsap de slokdarm in stroomt, ontstaan klachten. Grofweg zijn hiervoor twee mogelijke oorzaken:

  1. Tussen maag en slokdarm zit een sluitspiertje dat voorkomt dat de maaginhoud onder normale omstandigheden naar boven komt. Bij sommige mensen werkt dit spiertje minder goed.
  2. Bovengenoemd sluitspiertje zit precies op de plek waar de slokdarm door het middenrif loopt. Soms ontstaat daar een breukje, waardoor er te veel ruimte ontstaat en de klep kan gaan lekken.

3. Is brandend maagzuur gevaarlijk?

Reflux is niet direct gevaarlijk, maar het zure maagsap kan op den duur de slokdarm beschadigen.

Lees ook
Waarom je moet oppassen met langdurig slikken van maagzuurremmers

4. Wat kun je ertegen doen?

In eerste instantie zal de huisarts maagzuurremmers voorschrijven. Als uit nader onderzoek blijkt dat er sprake is van een middenrifbreukje, kan een zogenoemde anti-refluxoperatie uitkomst bieden. Over het algemeen zal de patiënt echter worden verteld dat hij of zij met het probleem moet leren leven. De meest gebruikte medicijnen tegen zuurbranden zijn maagzuurbinders, waaronder de bekende Rennies. De combinatie van calcium en magnesium in dit inmiddels antieke middel bindt het zuur enige tijd, waardoor het scherpe gevoel vermindert. Maar maagzuurbinders doen niets aan het probleem. Ben je te zwaar? Dan kan afvallen helpen. Hoe meer vet er in de buikholte zit, hoe hoger de druk op de maag en hoe gemakkelijker de maaginhoud de slokdarm in wordt geperst. Probeer om na het eten niet te bukken en draag geen kleding die knelt rond je middel.

5. Wat kun je beter wel en niet eten?

Het verschilt per individu, maar de volgende producten lijken de klachten bij veel mensen te verergeren: alcohol, chocola, pepermunt, koolzuurhoudende dranken, vruchtensap, scherpe kruiden en gerookte levensmiddelen. Zwaar tafelen is een beruchte uitlokkende factor. Eet liever kleinere porties verspreid over de dag.

Lees ook
Maagzuur: de vijf belangrijkste oorzaken én oplossingen op een rij

Tekst | Melchior Meijer
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant