Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe gevaarlijk is aangebrand vlees?

verbrand-vlees.png

Tuurlijk, je neemt tijdens het barbecuen al de nodige veiligheidsmaatregelen om je vingers niet te verbranden. En je zorgt uiteraard dat je etenswaren door en door gaar zijn om een buikgriepje te voorkomen. Minder bekend is het gevaar van de ‘zwarte randjes’, die kunnen ontstaan als stukjes vlees, groente of brood aanbranden. Hoe zit het precies? 

De zwarte randjes bevatten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Dit zijn kankerverwekkende stoffen. Tijdens het roosteren, bakken, braden en barbecuen, kun je de vorming van PAK’s voorkomen door het vlees van het rooster te halen zodra het gaar is.

Ontstaan er toch zwarte randjes of korstjes, dan kun je ze eraf snijden. Doe dat wel met een schoon mes, dat het nog rauwe vlees niet heeft aangeraakt. Voordat je het weet, loop je een voedselinfectie op. Het is zonde om de dagen daarna buikkrampen te hebben of erger: diarree.

Ook bij frituren

Overigens kunnen PAK’s ook ontstaan bij het frituren. Een sterke geur duidt erop dat je het frituurvet niet op tijd hebt vervangen of dat je te heet of te lang frituurt. Dan ontstaan in het vet diezelfde PAK’s.  De beste temperatuur voor frituurvet is 175˚C.

Bron | Voedingscentrum

Ook interessant