Margriet logo
null Beeld

Hoe ga je om met een allergie?

Allergieën kunnen veel beperkingen veroorzaken in het dagelijks leven, thuis, op school of op het werk. Margriet.nl geeft je advies over hoe je het beste met hooikoorts, huisstofmijt- en huisdierallergie om kunt gaan.

Bestrijding hooikoorts

Het is moeilijk om de prikkelende stoffen die buiten rondzweven te vermijden. In de bloeiperiode van bomen en grassen zijn er bij mooi weer veel pollen in de lucht. De enige oplossing voor een hooikoortspatiënt is binnenblijven. Het dichthouden van ramen en deuren is verstandig. Wel kun je horren gebruiken voor de ventilatie. Een hooikoortspatiënt kan ook het pollennieuws in de gaten houden om te kijken of het een ‘goede’ of ‘slechte’ dag wordt. Een goede ventilatie kan helpen. Begin vroeg in het najaar met het verwarmen van het huis. Dit zorgt ervoor dat de warme en vochtige lucht niet kan condenseren.

Bestrijding huisstofmijten

Huisstofmijten groeien het beste in een warme, vochtige omgeving zoals het bed. Ze zitten in matrassen, kussens en dekbedden. Je zult ze ook vinden in vloerkleden, stoffen meubilair en knuffels. Vooral in de maanden juli tot december zijn er veel mijten. Wanneer de uitwerpselen van de mijten opdwarrelen en door de lucht zweven, kunnen ze diverse klachten geven zoals astma en eczeem. Wil je huisstofmijt bestrijden, dan is het belangrijk je huis goed te ventileren en stof te beperken. Gebruik geen dekbed of kussens van dons of veren, maar liever van synthetisch materiaal. Gebruik daarnaast katoenen of kunststof gordijnen of lamellen die je geregeld kunt wassen. Was het beddengoed wekelijks op 55 graden.

Bestrijding allergie voor huisdieren

Allergenen van katten en honden komen voor in huis, maar ook in hotels, openbare ruimtes zoals scholen, treinen, bioscopen en wachtkamers in ziekenhuizen. Het is dus haast onmogelijk om niet in contact te komen met de katten- en hondenharen. Als je allergisch bent, schaf dan zeker geen harig huisdier aan. Als je al een huisdier hebt, laat die dan niet in de slaapkamer komen. Vermijd te veel en te snel stofzuigen omdat het allergeen dan massaal in de lucht zweeft. Laat de vloer nat afnemen. Hierdoor kan het stof niet opdwarrelen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden