Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe ‘fris’ is mondwater?

mondwater.jpg

Het zou een antibacteriële werking hebben en voor een frisse adem zorgen. En dan kun je ook nog eens kiezen tussen allerlei kleurtjes. Maar hoe gezond zijn die verschillende soorten mondwater bij de drogist eigenlijk?

Bacteriën zijn oorzaak nummer één van tand(vlees)problemen en een slechte adem. Dan lijkt spoelen met een antibacterieel goedje helemaal niet onverstandig. En zo’n explosie van frisheid willen we allemaal wel.

Zonde van je geld

Maar alle reclamespotjes ten spijt, volgens Gert Meijer, MKA-chirurg (Mondziekten, Kaak- en Aangezicht) en hoogleraar Orale implantologie bij het Nijmeegse Radboudumc, zijn mondwaters van de drogist eigenlijk een beetje weggegooid geld. “Voor patiënten schrijven we soms tijdelijk mondwaters voor, bijvoorbeeld als iemand net is geopereerd of bestraald en gevoelig is voor gaatjes, of er sprake is van ontstoken slijmvlies. Maar dan functioneert het mondwater echt als ondersteunend medicijn. Voor een gezonde en frisse mond zijn andere maatregelen nodig.”

Boenen!

En daar moeten we toch echt onze handen voor uit de mouwen steken. De meeste bacteriën verwijder je namelijk met poetsen (bij voorkeur twee minuten), flossen en tongschrapen. Ik vergelijk het altijd met het afwassen van de vaat,” illustreert Meijer. “Je kunt je vieze bord wel onder de kraan houden, maar het wordt pas echt schoon als je het met een borstel schrobt.” Boenen dus!

Loze kreten

Veel mondwaters doen ook niet eens wat ze beloven, ontdekten Nederlandse tandexperts aan de Universiteit van Groningen. Twee jaar geleden onderzochten zij wat er klopte van de claim van producenten dat hun mondwater een antibacteriële werking heeft. Maar zo antibacterieel bleken veel mondwaters niet. Een van de bekendste merken had zelfs vrijwel geen effect.

Alcohol: liever niet

Mondwaters met alcohol kun je zelfs het beste helemaal vermijden. “Die kunnen je mondslijmvlies beschadigen,” aldus de hoogleraar. “Wie alcohol drinkt, heeft ook een hoger risico op mondkanker.”

Handig wel

Mocht je toch willen spoelen, omdat je dat gewoon lekker vindt: in de test bleken mondwaters met de werkzame stof chloorhexidine het meest effectief tegen bacteriële wildgroei. En wie bewaart, heeft wat. Dit kun je namelijk nog meer met mondwater.

Ook interessant