null Beeld

Hoe erg is het om naar bed te gaan zonder tandenpoetsen?

We poetsen braaf onze tanden voor het slapengaan. Maar hoe erg is het als je het een keer overslaat?

Niet erg, zo lezen we op de Greatist. Of beter gezegd, het is niet erg als je je tanden niet poetst vlak voordat je naar bed gaat. Zo lang je maar niks eet of drinkt na je laatste poetsbeurt. 's Nachts zijn je tanden namelijk kwetsbaarder voor bacteriën, omdat je minder speeksel aanmaakt dat je tanden beschermt. En bacteriën zijn dol op voedsel- en drankresten.

Twee keer per dag

Hoe langer bacteriën in de mond de kans krijgen zich te vermenigvuldigen, hoe meer tandplak er ontstaat - de belangrijkste oorzaak van gaatjes en tandvleesproblemen. Ook koffie, alcohol en andere dranken (met uitzondering van water) zijn voedsel voor bacteriën. Tandartsen adviseren daarom om twee keer per 24 uur je tanden te poetsen.

Fluoride meer inwerktijd

Maar het exacte tijdstip waarop je dit doet, is van minder belang, aldus tandarts Kimberly Harms. Sterker, hoe meer tijd er tussen de laatste poetsbeurt en het slapengaan zit, hoe beter! Zo krijgt de fluoride in de tandpasta meer tijd om z'n werk te doen, een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën.

Wacht even met poetsen

Maar ren niet meteen naar de badkamer als je net gegeten hebt. Elke maaltijd verhoogt de zuurtegraad in je mond, waardoor je tandglazuur tijdelijk weker en kwetsbaarder is. Tandartsen adviseren niet meer dan zeven eetmomenten per dag in te lassen (dranken en sappen incluis). Je speeksel neutraliseert dit zuur, maar daar heeft het wel dertig minuten de tijd voor nodig. Wacht daarom minstens een half uur na de maaltijd voordat je je tanden poetst. Op een gewone werkdag wordt aanbevolen om vóór het ontbijt je tanden te poetsen.

Help! Toch vergeten!

Vergeet je toch een keer je tanden te poetsen voordat je het bed induikt? Geen paniek. Volgens Kimberly Harms duurt het vrij lang voordat plak hard wordt en met een extra goede poetsbeurt kun je plak van een dag oud gewoon weg krijgen. Dat betekent wel dat je langer moet poetsen: met vier in plaats van de gebruikelijke twee minuten zit je volgens de tandarts goed.

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden