PREMIUM
Hoe blijf je gezond eten als je nachtdiensten draait? Een expert legt uit
Diëtist Desiré van der Kruk geeft tips hoe je gezond eet voor, tijdens en na nachtdiensten.
Bij veel beroepen worden ook nachtdiensten gedraaid, zoals in de zorg bijvoorbeeld. Heel gezond is dat niet: ’s nachts werken heeft een grote impact op je gezondheid omdat dit tegen de natuurlijke klok van je lichaam in gaat. Door nachtdiensten te draaien heb je een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes, hartaandoeningen en obesitas. Het goede nieuws is dat je met een gezond eetpatroon deze gezondheidsrisico’s zo veel mogelijk kunt minimaliseren.
Dieetkwaliteit
Een aantal onderzoeken laat zien dat nachtwerkers minder gezonde voedingskeuzes maken. Ze hebben een lagere inname van fruit en groenten. Ook krijgen nachtwerkers meer suiker en verzadigd vet binnen. Tijdens nachtdiensten kan het verleidelijk zijn om naar een chocoladereep, zak snoep of suikerhoudende energiedranken te grijpen voor een energieboost. Maar om een energiedip voor te zijn kun je beter kiezen voor gezonde tussendoortjes zoals kwark met fruit, ongezouten noten, een volkoren boterham met hüttenkäse of snoepgroente. Probeer ook overdag zoveel mogelijk gevarieerd te eten.
Vaste maaltijdmomenten
Als je ’s nachts werkt is je voedingspatroon natuurlijk anders dan normaal. Omdat je overdag slaapt, is eten op vaste tijdstippen misschien lastig. Probeer wel altijd regelmatig te eten, met drie hoofdmaaltijden en een aantal gezonde tussendoortjes. Ik raad mijn cliënten meestal aan om meteen na de nachtdienst te ontbijten om zo te voorkomen dat je met honger wakker wordt. In de middag en avond kun je je normale lunch en diner aanhouden. Ik raad nachtwerkers aan om tijdens de nachtdienst een of twee gezonde tussendoortjes te eten. Je hebt hierdoor meer energie om ’s nachts te werken, zonder je hele voedingspatroon om te gooien.
Een gezond slaappatroon
Voldoende slaap is nodig om gezond te blijven. Dit is vooral belangrijk voor nachtwerkers die slaapproblemen ervaren. Door sommige dranken en voedingsmiddelen te vermijden kun je de slaapkwaliteit verbeteren.
Vermijd koffie en andere cafeïnerijke dranken laat in de nachtdienst. Streef ernaar om je laatste kop koffie minstens zes uur voordat je naar je bed gaat te drinken. Alcohol drinken na de nachtdienst kan ook je slaap verstoren. Alcohol zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en vaker wakker wordt. Maar ook voedsel wat zwaar op de maag ligt, zoals een vette hap of grote maaltijden, kun je beter links laten liggen als je goed wilt slapen.
Over diëtist Desiré van der Kruk
Desiré van der Kruk (1995) heeft na het behalen van haar bachelor voeding en diëtetiek online diëtistenpraktijk jouwfoodplan.nl opgericht, waar je terecht kunt voor e-consulten en voedingsschema’s op maat. Daarnaast schrijft ze graag artikelen over voeding en gezondheid. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer info, tips & tricks.