Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is niezen ook besmettelijk als je niet ziek bent?

woman-with-a-cold.jpg

Hatsjoe! ‘Hand voor je mond!’ roep je automatisch wanneer je kind niest. Maar is niezen inderdaad zo besmettelijk? En moet je ook je hand voor je mond houden als je niest wanneer je niet verkouden of grieperig bent?

Niezen is een beschermingsmechanisme van het lichaam. Door plotseling en met veel kracht lucht uit te stoten, verdwijnen prikkelende stoffen uit de neus die voor irritaties kunnen zorgen. Deze luchtstroom kan minstens de snelheid bereiken van een auto in de bebouwde kom!

Rondvliegende virusdeeltjes

Niezen kan worden veroorzaakt door een allergie, maar ook door een virus dat verkoudheid veroorzaakt. En elke keer dat je niest, worden virusdeeltjes door de lucht verspreid die andere mensen kunnen besmetten. Dat maakt niezen dus  – inderdaad – behoorlijk besmettelijk.

‘Maar ik ben niet verkouden!’

Je kunt zelfs anderen met een verkoudheidsvirus besmetten vóórdat je zelf verkouden of grieperig wordt. Dus ook als je helemaal niet ziek bent, is het wel zo netjes om een zakdoekje voor je mond te houden als je moet niezen. Want het kan best zijn dat je een virus bij je draagt zonder dat je het weet. Als je je hand gebruikt om tijdens het niezen voor je mond te houden, was deze dan na het niezen. Wetenschappers denken dat ongewassen handen tachtig procent van alle infecties, zoals griep en verkoudheid, veroorzaken. Dat wassen hoeft trouwens niet per se met antibacteriële zeep, maar wel graag minstens twintig seconden.

Niet inhouden

Ben je in een gelegenheid waarbij je absoluut niet wilt niezen en voel je een nies opkomen, houd dan je vinger onder je neus. Vaak verdwijnt de prikkel om te niezen dan vanzelf. Je nies inhouden is niet aan te raden, want dan ontstaat in je hoofd en borstholte een enorme druk. Dat kan tot problemen leiden bij mensen met hartproblemen of zwakke bloedvaten in het hoofd.

Bron | verkouden.nl, de Volkskrant

Ook interessant