null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoe besmettelijk is het om gebruikte mondkapjes die op straat slingeren op te rapen?

Tegenwoordig zijn mondkapjes niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Niet alleen in de supermarkt, in de trein en andere openbare ruimtes zien we iedereen met een masker op, ook op straat zwerven de wegwerp varianten steeds vaker rond. Daarmee rijst de vraag: hoe besmettelijk is het om die gebruikte mondkapjes op straat op te rapen?

IC-arts Diederik Gommers geeft uitleg en advies.

Hoe besmettelijk zijn gebruikte mondkapjes op straat?

Sommige mensen nemen het begrip ‘wegwerp mondkapje’ iets te letterlijk, wat resulteert in een hoop extra zwerfafval. Dat is niet alleen een doorn in het oog voor andere mensen op straat, ook dieren hebben last van alle rondslingerende mondkapjes in de natuur. Wellicht heb je wel eens overwogen om gebruikte mondkapjes van straat op te rapen en in de prullenbak te gooien, maar heeft de vraag hoe besmettelijk dit mogelijk is je tegengehouden. Daarom geeft IC-arts Diederik Gommers in de podcast Vraag het Gommers advies. Volgens de arts kan het coronavirus best lang op oppervlakte overleven, soms wel tot drie dagen. Dat maakt vooral het middenstuk van gebruikte mondkapjes besmettelijk, zeker als het masker buiten in een waterige omgeving ligt. Op zo’n mondkapje dat al een paar dagen op straat ligt kunnen nog steeds virusdeeltjes zitten, en is daarmee nog steeds besmettelijk als jij het opraapt.

Lees ook: Dit moet je weten over het omdoen, dragen en wassen van een (zelfgemaakt) mondkapje

Pak de elastieken

Als je je eigen gebruikte mondkapje afdoet kun je dit het beste aan de elastieken vastpakken, omdat de kans veel kleiner is dat het coronavirus zich hierop bevindt, dan op het middenstuk. Ook als je andermans mogelijk nog besmettelijke gebruikte mondkapjes op straat wil oprapen kun je dit volgens Gommers dus het beste bij de elastieken pakken. Maar hij waarschuwt wel: het kan nog steeds dat er ook op het elastiek virusdeeltjes zitten. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk je handen wast na het oppakken. Heb je geen kraan in de buurt? Zorg dan dat je tot dat je je handen weer kunt wassen je gezicht niet aanraakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Marie Claire

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden