Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe hitte tijdens zwangerschap kan zorgen voor ‘achterstand’ baby

hoe-hitte-tijdens-zwangerschap-kan-zorgen-voor-achterstand-baby.jpg

Al langer werd vermoed dat er een verband is tussen hitte tijdens de zwangerschap en de levensverwachting van de baby. Onderzoekers aan de Universiteit Hasselt hebben ontdekt hoe dit zit en publiceerden hun onderzoek in vakblad Environmental Health Perspectives.

“Die kinderen zijn perfect gezond, maar beginnen met een ouder lichaam.”

Telomeren

De levensverwachting wordt bepaald aan de hand van telomeren – de uiteinden van onze chromosomen – die chromosomen beschermen tegen slijtage. Hoe korter de telomeren, hoe korter de levensduur van de cellen. Gedurende ons leven worden deze telomeren ingekort door allerlei invloeden van buitenaf, vervuilde lucht en sigarettenrook bijvoorbeeld.

Hoge temperaturen

Lang werd gedacht dat alle baby’s met even lange telomeren geboren worden, en dat de lengte later afhankelijk wordt van de levensstijl die ze aannemen. Nu hebben de wetenschappers van de Universiteit Hasselt aangetoond dat de lengte tijdens de zwangerschap al beïnvloed wordt. Door middel van onderzoek op het navelstrengbloed van 1.100 pasgeborenen konden ze aantonen dat baby’s met aanzienlijk kortere telomeren worden geboren wanneer hun moeder tijdens de zwangerschap aan hoge temperaturen wordt blootgesteld.

Achterstand

De lengte van telomeren daalt met gemiddeld 1,5 procent voor iedere graad dat de wekelijkse temperatuur tijdens de zwangerschap boven de 19,5 graden komt. Deze kinderen worden gewoon gezond geboren, maar wel met een achterstand: kortere telomeren zorgen op latere leeftijd voor een hoger risico op hart- en vaatziekten en een lagere levensverwachting.

Geen paniek

Toch benadrukken de onderzoekers dat zwangere vrouwen niet in paniek moeten raken bij een hittegolf.  “Het is niet zo dat hitte tijdens de zwangerschap op individueel niveau doorslaggevend is. Maar het is wel zo dat de klimaatopwarming nieuwe gezondheidsrisico’s met zich meebrengt die erbij komen en die zich ook opstapelen.” Ze raden zwangeren daarom aan hitte zo veel mogelijk te mijden. Wat ‘te warm’ is, is echter afhankelijk van waar je woont. “Het zou kunnen dat wij ons na enkele generaties zullen aanpassen aan de grotere hitte. Maar we weten niet hoe snel dat zou gaan.”

Bron | De Morgen
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant