Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ochtendhumeur? Wetenschappers zweren bij deze work-out van 7 minuten

hiit-work-out-7-minuten.jpg

Binnen zeven minuten van je ochtendhumeur afkomen klinkt te mooi om waar te zijn. Toch geloven wetenschappers heilig in een specifieke work-out met die korte tijdsduur.

Sporten is sowieso een goed plan als je met het verkeerde been uit bed stapt, want uit eerder onderzoek is al gebleken dat je daarmee de aanmaak van het gelukshormoon endorfine stimuleert. Maar ja, daar is niet altijd tijd voor door werk of andere verplichtingen. Nu is in de American College of Sports Medicine’s Health & Fitness Journal een artikel verschenen waarin vol lof wordt geschreven over een zeven minuten durende work-out die bestaat uit twaalf hoogintensieve intervaloefeningen. Daar heb je niets meer dan je eigen lichaamsgewicht, een stoel en een muur bij nodig en je zou ze zelfs in je slaapkamer kunnen doen.

7 minuten knallen = uren hardlopen

Bewegingspsycholoog Chris Jordan van de Human Performance Institute in Orlando is een van de onderzoekers die deze op de wetenschap gebaseerde work-out heeft ontwikkeld. Hij schreef ook mee aan het bovengenoemde artikel en legt daarin uit dat je met een hoogintensieve intervaltraining net zo goed resultaat boekt als met een training die om meer uithoudingsvermogen vraagt, zoals hardlopen – maar dan dus in veel minder tijd. Een paar minuten sporten op je volle vermogen zorgt volgens de expert voor veranderingen in de moleculen van je spieren die ook plaatsvinden als je urenlang (!) hardloopt of fietst.

Pauzes zijn essentieel

Intervaltraining bevat niet voor niets het woordje ‘interval’, oftewel pauze. Ja, je traint heel intensief minutenlang achter elkaar, maar je moet wel korte pauzes tussendoor inlassen. Het schema dat Jordan en zijn collega’s hebben gemaakt, bevat tussen elke oefening van dertig seconden lang tien seconden rust. Ook komen de spieren van je boven- en onderlichaam om en om aan de beurt, zodat je niet met verzuurde spieren aan de volgende oefening begint.

Aan de slag

Genoeg gelezen. Want op digitaal papier vertellen wat je precies moet doen is interessant, maar bewegend beeld is altijd duidelijker. Dít is de exacte work-out die de wetenschappers hebben ontwikkeld, verwerkt tot een video – met wat opzwepende muziek die je eventueel uit kunt zetten. En nee, die zeven minuten knallen behoren geen pretje te zijn. Maar hé, dan heb je wel een steengoede work-out achter de rug en hoef je volgens de studiebollen niet meer de sportschool in te duiken.

Ook interessant om te lezen

Bron | The New York Times
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant