Hieróm stoppen veel mensen met cholesterol-medicijn statine Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hieróm stoppen veel mensen met cholesterol-medicijn statine

Een te hoog cholesterol? Dan ben je gegarandeerd bekend met het medicijn statine. Maar veel mensen stoppen nu met de behandeling doordat ze last hebben van bepaalde bijeffecten. Onderzoek wijst uit nu wat de oorzaak van die bijeffecten is.

Dit weten we erover.

Bijwerkingen statine

Het medicijn statine staat bekend als redmiddel tegen een te hoog cholesterol, en voorkomt daarmee heel wat hart- en vaatziekten. Veel gebruikers hebben echter ook last van bijwerkingen, waarvan pijn in de spieren de meest voorkomende is. Deze pijn kan zo hoog oplopen dat gebruikers van het medicijn er massaal mee stoppen. En dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn, want wanneer een te hoog cholesterol terugkeert kan het risico op hart- en vaatziekten weer toenemen.

Andere oorzaak

De European Society of Cardiology Congress komt er nu achter dat statine vaak niet de oorzaak van die spierpijn is. Het onderzoek werd deze week in The Lancet gepubliceerd, en de uitkomst geldt voor ten minste 90% van de gebruikers van statine die last hebben van deze bijwerking. Vooral wanneer er minstens een jaar voorafgaand goed gereageerd werd op de medicijnen, acht het onderzoek de kans klein dat statine de boosdoener is.

Placebo-effect

Volgens hoofdonderzoeker Colin Baigent heeft het allemaal met het welbekende placebo-effect te maken. “Mensen zien in de krant dat andere gebruikers van statine spierpijn krijgen, en gaan hierdoor het effect vanzelf ook voelen. Vervolgens stoppen ze met de behandeling, terwijl statine in de meeste gevallen niet voor die pijn in de spieren zorgt.” In werkelijkheid heeft slechts 1 op de 15 gebruikers van statine last van erge spierpijn volgens Baigent.

Bron | CNN Health

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden